Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Καλύπτουν τη συνενοχή με... αλληλοκατηγορίες για συγκάλυψη

Στη συνήθη πλειοδοσία προθέσεων «διαφάνειας» και «καταπολέμησης της διαφθοράς» επιδόθηκαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση προσήλθε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων. Από την πλευρά της ΝΔ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξαν ότι η υπόθεση της «Ζήμενς» αφορά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για άρνηση εσωκομματικής εξυγίανσης.

Τη - σε εξέλιξη - δικαστική έρευνα επικαλέστηκε προκειμένου να αρνηθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Οπως είπε: «εμείς απορρίπτουμε τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής κατά τη διάρκεια της μυστικής προκαταρκτικής και ανακριτικής διαδικασίας» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «στοχεύετε στην πλήρη συγκάλυψη της υπόθεσης υπολογίζοντας στα χωριστά πορίσματα». Συνεχίζοντας στην ίδια επιχειρηματολογία ο Σ. Χατζηγάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «εφόσον προκύψουν στοιχεία που εμπλέκουν στην υπόθεση κυρίως πολιτικά πρόσωπα και βέβαια όταν μια υπόθεση έχει υπερβεί το στάδιο της μυστικότητας της διαδικασίας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η υπόθεση της «Ζήμενς» αφορά το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «το σκάνδαλο αυτό έγινε κατά τη χρονική περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης δηλαδή τα έτη 1997 έως 2001». Μάλιστα ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να «αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες εξυγίανσης του χώρου σας» αφού «είναι εμφανής η αδυναμία σας και η απροθυμία σας να εξετάσετε το θέμα της "Ζήμενς" στον κομματικό σας χώρο με πολιτικές πρωτοβουλίες». Τέλος επικαλέστηκε τις 14 προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που είχε καταθέσει η ΝΔ επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ οι οποίες είχαν απορριφθεί.

«Πρωτοβουλία ευθύνης και αλήθειας» χαρακτήρισε την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας πως «στόχος μας η υπεράσπιση διαφάνειας και η πάταξη της διαφθοράς» και το «να ξεπεραστεί η απαξίωση της πολιτικής ζωής». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχουμε καμία ανοχή στη διαφθορά» κατηγορώντας τη ΝΔ με τη φράση «θέλετε να προσανατολίσετε την έρευνα αποκλειστικά στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ» προκειμένου να χρησιμοποιηθούν «θολές κατηγορίες». Επιπρόσθετα δήλωσε πως «θέλετε να κρατήσετε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν όπως και άλλα κόμματα που μιλούν για δικομματισμό».

Οσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση «Ζήμενς» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση «έχει περιπλέξει την υπόθεση σε γραφειοκρατικό λαβύρινθο» και «παρακολουθείτε απαθείς τη δικαστική διερεύνηση». Ασκώντας συνολική κριτική είπε ότι η ΝΔ «είναι η παράταξη που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα» αφού «στελεχώνετε τη δημόσια διοίκηση με κομματικά κριτήρια και γι' αυτό προκύπτει η διαφθορά» μιλώντας για «σύστημα συνεργατών - ενόχων που λειτουργούν ως εκβιαστές» ενώ «χειραγωγείτε τους θεσμούς της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης».

«Δεν υπάρχει η έννοια του απόρρητου έναντι του κοινοβουλίου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας πως δεν υφίσταται ασυμβίβαστο ανάμεσα στην εξεταστική επιτροπή και τη δικαστική έρευνα. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική δικαιοσύνη κινείται «εξαρτώμενη από τις πληροφορίες που θα δώσουν εάν δώσουν, οι γερμανικές και οι ελβετικές αρχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ