Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός πρέπει να ρίξει το σάπιο οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Eurokinissi

«Εμείς και Εξεταστική ζητάμε και όσο έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το έργο της δικαιοσύνης θα το ελέγξουμε», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε παρέμβασή της στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με τις μίζες της «Ζήμενς» σε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η Αλ. Παπαρήγα διευκρίνισε πως «ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το πολιτικό σύστημα δε σώζεται με τίποτε, ακόμα και 40 Εξεταστικές να γίνουν», αφού «υπάρχει ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που είναι η πηγή των προβλημάτων» και «εμάς δε μας ενδιαφέρει να σωθεί αυτό το σύστημα και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα που αρνούνται την Εξεταστική Επιτροπή, επειδή το θέμα είναι στη δικαιοσύνη τόνισε «ότι η κυβέρνηση λέει για πολλοστή φορά "όχι" στην Εξεταστική Επιτροπή γιατί "δεν μπορεί να λειτουργήσει η Εξεταστική Επιτροπή" και "επειδή γίνονται διαρροές και πιέζονται οι δικαστές"». Οι διαρροές, είπε η Αλ. Παπαρήγα, είναι εργαλείο του συστήματος και στο «κάτω κάτω ας γίνεται διαρροή πραγματικών στοιχείων που κατατίθενται στην Εξεταστική». «Εδώ η πλειοψηφία των δικαστών είναι στο έλεος των δημοσιογράφων», παρατήρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας ότι τα παραπάνω επιχειρήματα «δεν είναι λόγος άρνησης της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είπε ότι αυτό γίνεται «γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις που αξίζει να εξεταστούν» και «έχει 100% βάση» η πρόταση για σύσταση της Επιτροπής. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων «αφορά έναν τομέα - λέγεται σήμερα τηλεπικοινωνίες - όμως δεν αφορά μόνο τον ΟΤΕ, έχει σχέση με συστήματα παρακολούθησης, καταστολή, πολιτική κατασκοπία», πράγματα που «έχουν σχέση με την καθημερινή μας ζωή».


Eurokinissi

Επιπρόσθετα η Αλ. Παπαρήγα διευκρίνισε ότι ως ΚΚΕ «θέλουμε να συμβάλλουμε στο να διαμορφωθεί η συνείδηση του λαού έτσι ώστε να γίνει και μια μεγάλη λαϊκή εξεταστική για την υπόθεση του ΟΤΕ» και «καλούμε τα εργατικά συνδικάτα να συγκεντρωθούν και να διαμορφώσουν μια ολόκληρη χάρτα ή βίβλο». Πρέπει να ερευνηθεί, είπε - αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης - ότι αν και «έγινε η ΕΛΒΗ (σ.σ. "Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών") για να μελετήσει τα ψηφιακά συστήματα, έμεινε μια σκιά» και στη συνέχεια «άνοιξε το δρόμο για να γίνουν οι συμβάσεις του ΟΤΕ με τη "Ζήμενς" και την "Ιντρακόμ"». Πρέπει να εξηγηθεί τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «πώς αυτός ο δημόσιος ΟΤΕ βρέθηκε κάτω από τη μέγκενη συγκεκριμένων πολυεθνικών», που μάλιστα «ελέγχει πολύ περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα» όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Καυστική ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποιον αφορά η υπόθεση «Ζήμενς». «Το σκάνδαλο αφορά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μην τα χωρίζετε, μεσοτοιχία έχετε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό ότι τα συστήματα που αγοράστηκαν αφορούσαν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε πως «πρόκειται για συστήματα που θα χρησιμοποιούνται για 15 χρόνια», ενώ «ξεκίνησε η αγορά από το 1999» με στόχο ένα «ενιαίο συγκαναλικό σύστημα σύνδεσης όλων των υπηρεσιών» και «στη συνέχεια με το αντίστοιχο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οσον αφορά το αν «ο ένας ή ο άλλος εμπλέκεται περισσότερο, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό».

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι για το θέμα αυτών των προμηθειών είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή στην οποία δε θέλησε να συμμετάσχει τότε (ως αντιπολίτευση) η ΝΔ. Στη συνέχεια όμως και αιφνίδια «το 2002 έρχεται εντολή να περάσει στην Επιτροπή Συντονισμού της Ολυμπιακής Προετοιμασίας και στο υπουργείο Αμυνας». Εμείς, είπε, «τότε το θεωρήσαμε πρόσχημα» και κατέθεσε στα πρακτικά την τότε «γραπτή διαμαρτυρία του εκπροσώπου του ΚΚΕ» που έβαζε «ζήτημα πραξικοπηματικής ενέργειας». Ετσι - σημείωσε - η υπόθεση «έφυγε έξω από κάθε έλεγχο».

Σκιαγραφώντας το παρασκήνιο συμφερόντων πίσω από αυτού του είδους τις προμήθειες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμισε δηλώσεις του τότε Αμερικανού πρεσβευτή Τ. Μίλερ στις 26/9/2002, ο οποίος «πλασάροντας» αμερικανική εταιρεία είπε ότι «δεν είναι καιρός για πειραματισμούς», ενώ διαφημίζοντας το... προϊόν του, είπε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με τη ΣΙΑ, το ΝΑΤΟ και έχει δοκιμαστεί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. «Είναι γεγονός ότι απορρίφθηκαν τα αμερικανικά συστήματα», συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, και στη συνέχεια «γίνονται νέοι διαγωνισμοί, μπαίνει η ΣΑΪΚ» και «υπήρχαν δημοσιεύματα ότι η παραγγελία ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ» και το συνολικό πακέτο «τελικά έφθασε ένα δισεκατομμύριο ευρώ». «Θέλουμε να γίνει Εξεταστική για να βρεθούν όλα αυτά» επισήμανε.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί επάρκειας της δικαιοσύνης προκειμένου να διαλευκανθούν αυτές οι υποθέσεις, η Αλ. Παπαρήγα είπε πως «δε θεωρούμε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεπηρέαστη από το σύστημα στο οποίο ζούμε», θέτοντας το ερώτημα «αν θα φθάσουν όλα τα στοιχεία στη δικαιοσύνη;».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εξυγίανσης» για το σημερινό πολιτικό σύστημα. Μπορεί να γίνει μια «αλλαγή του μείγματος» όπως στην Ιταλία με την επιχείρηση «καθαρά χέρια» όπου «εκεί εξαφανίστηκαν κόμματα» και δημιουργήθηκαν νέα χωρίς να υπάρξουν πραγματικές αλλαγές. «Τι πραγματικά περιθώρια έχει το πολιτικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ρητορικά; «Το σοβά του θα φτιάξει», «αλλά αυτόν το σοβά πρέπει να τον ρίξει ο λαός, όπως και όλο το σάπιο οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ