Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ορατός ο κίνδυνος εγκατάλειψής της

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων παραγωγών καπνού είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μεταξύ των άλλων, είχε σαν αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό της καπνοκαλλιέργειας, με οδυνηρές γενικότερες συνέπειες σε άγονες και φτωχές περιοχές της χώρας. Οι προσπάθειες των μικρομεσαίων καπνοπαραγωγών να διατηρήσουν ένα μέρος της καλλιέργειάς τους θα είχαν αποτέλεσμα, αν μειωνόταν ο φόρος κατανάλωσης καπνού από 59% σε 20% στους μικρούς οικογενειακούς οικοτεχνικούς συνεταιρισμούς, με χαμηλή ποσόστωση πώλησης καπνού μέχρι 7.000 κιλά ανά έτος. Αν η εγγύηση για τη λειτουργία των καπνοπαραγωγικών συνεταιρισμών μειωνόταν από το εξοντωτικό ποσοστό των 300.000 ευρώ στα 7.000 ευρώ και αν η αδειοδότηση ήταν πιο εύκολη, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες. Μέχρι σήμερα, με διάφορες δικαιολογίες, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα παραπάνω μαζικά αιτήματα των καπνοπαραγωγών, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να εγκαταλειφθούν και αυτές οι φιλότιμες προσπάθειές τους να είναι ορατός».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «αν η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των μικρομεσαίων καπνοπαραγωγών, που ανοίγουν το δρόμο να διατηρήσουν ένα μέρος της καπνοκαλλιέργειας και να παραμείνουν στα χωριά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ