Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Διευθέτηση» ζητά η Ουάσιγκτον

Το σενάριο της «διπλής ονομασίας» στο τραπέζι. Νέος γύρος συνομιλιών την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, υπό τον Νίμιτς

Διαδηλώσεις στα Σκόπια υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Associated Press

Διαδηλώσεις στα Σκόπια υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα «όρια της ανοχής» της Ουάσιγκτον στις διαπραγματευτικές κινήσεις Αθήνας και Σκοπίων στη διαφορά τους για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, περιέγραψε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους της Αντόνιο Μιλόσοσκι την περασμένη Τρίτη και χτες με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ως «αμερόληπτος τρίτος», υπογραμμίζοντας ωστόσο τη στρατηγική επιλογή της Ουάσιγκτον για προώθηση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει ότι θα εξευρεθεί μια διπλωματική διέξοδος στη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί την ένταξη της χώρας αυτής στη συμμαχία, πριν βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Δημοσίως, μετά τις συναντήσεις της Κοντολίζα Ράις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, διατυπώθηκαν υποσχέσεις περί συνέχισης των προσπαθειών για την ανεύρεση διεξόδου. Οι υποσχέσεις αυτές, άλλωστε, ήταν απαραίτητες, καθώς την προσεχή βδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ένας ακόμη γύρος συζητήσεων υπό τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς.

Την περασμένη Τρίτη η Κοντολίζα Ράις είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, κατά την οποία η Αμερικανίδα υπουργός ενθάρρυνε τα Σκόπια να στηρίξουν τη διαδικασία του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Χτες η Ντόρα Μπακογιάννη δέχτηκε πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Απρίλη. Ομως, για να γίνει αυτό και να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, θα πρέπει να έχει βρεθεί διέξοδος από την εμπλοκή στο ζήτημα της ονομασίας αυτής της χώρας.

Σε ομιλία της στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αισθάνεται την υποχρέωση να βοηθήσει τους γείτονές της να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, εφόσον εκπληρώσουν τις σχετικές απαιτήσεις.

Η Ελλάδα, σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, έχει αποδείξει την καλή της θέληση με την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της ΠΓΔΜ και συμβάλλοντας εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα στο θέμα της ονομασίας. Παρ' όλα αυτά, είπε, η ΠΓΔΜ δεν έχει δείξει διάθεση για συμβιβασμό και συνεχίζει προσπάθειες μονοπώλησης της μακεδονικής ταυτότητας.

Ερωτηθείσα για την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα και για τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τις ΗΠΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι ήταν μια λανθασμένη ενέργεια που δυσαρέστησε την Ελλάδα διότι απέστειλε το λάθος μήνυμα ότι τα Σκόπια δε χρειάζεται να προσπαθήσουν για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οργανισμοί που απαιτούν συναίνεση και η Ελλάδα προσδοκά από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τόνισε.

Σύμφωνα με τις «διαρροές», το σενάριο που προωθεί η Ουάσιγκτον είναι η «λύση» της διπλής ονομασίας: μία σύνθετη ονομασία, την οποία τα Σκόπια θα πρέπει να χρησιμοποιούν στις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα και στην παρουσία τους σε διεθνείς οργανισμούς και τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη συνταγματική τους ονομασία στο εσωτερικό και στις διμερείς σχέσεις.

Στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γίνει αποδέκτης οιασδήποτε τέτοιας συγκεκριμένης επίσημης πρότασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ