Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Ευελιξία και ανεργία ... θερίζουν τους αποφοίτους!
  • Το 78% έχει βιώσει στο πετσί του την ανεργία
  • Το 82% έχει αλλάξει από δυο δουλειές και πάνω μέσα σε 5-7 χρόνια από την αποφοίτηση
  • Το 55% απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης

Η αγωνία και η ανάγκη των πτυχιούχων πανεπιστημίων για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αποτυπώνεται στην έρευνα της «Οριζόντιας Δράσης Υποστήριξης των Γραφείων Διασύνδεσης», που παρουσιάστηκε χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αν και ο φορέας διοργάνωσης της έρευνας προσπάθησε να παρουσιάσει ένα ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων μόλις 6,4%, από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι το πραγματικό ποσοστό των ανέργων φτάνει το 10% (αν συνυπολογιστούν οι γυναίκες που αναγκάζονται να μη συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, οι πτυχιούχοι που αναμένουν αποτελέσματα διαγωνισμών πρόσληψης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που ψάχνουν δουλειά κ.ά.).

Από αυτούς που εμφανίζονται ως απασχολούμενοι (το 84% του συνόλου των πτυχιούχων σύμφωνα με την έρευνα) ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει «επισφαλή» εργασία (29%) και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό (55%) απασχολείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, σύμβαση έργου, σύμβαση ορισμένου χρόνου). Στοιχεία που κάνουν ακόμα και τους ερευνητές στα συμπεράσματά τους να ομολογούν ότι: «Η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της επισφαλούς απασχόλησης τις τελευταίες δεκαετίες έχει ανατρέψει τις ομαλές συνθήκες εργασιακής και επαγγελματικής ένταξης των αποφοίτων, που 5-7 έτη μετά την αποφοίτηση παραμένουν ακόμα σε μεγάλο ποσοστό αβέβαιοι για τις προοπτικές τους και για τις δυνατότητές τους να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά από τους γονείς τους και να αποκτήσουν δικό τους νοικοκυριό ή οικογένεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 60% των αποφοίτων έχει αλλάξει δυο με τρεις δουλειές σε διάστημα 5-7 χρόνων από την αποφοίτησή του, ενώ το 26% έχει αλλάξει τέσσερις δουλειές και πάνω!

Επίσης, ανεξάρτητα με το πόσοι απασχολούνταν την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, το 78% των πτυχιούχων έχει βιώσει στο πετσί του την ανεργία μέσα στα πρώτα 5-7 χρόνια από την αποφοίτησή του. Από το σύνολο των ανέργων που καταγράφει η έρευνα, το 41% είναι μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή πάνω από ένα χρόνο).

Επίσης καταγράφεται ότι περίπου ένας στους τέσσερις αποφοίτους ετεροαπασχολείται (δουλεύει σε άλλο αντικείμενο από αυτό των σπουδών του).

Αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές

Η έρευνα δείχνει ακόμα ότι η ανάγκη για δουλειά προκύπτει για τους νέους πολύ πριν την αποφοίτησή τους, αφού το 44% του δείγματος των αποφοίτων είχαν μετακινηθεί ως φοιτητές σε άλλη πόλη από αυτή της κατοικίας των γονέων τους για να σπουδάσουν και το 45% του συνόλου των αποφοίτων εργάζονταν κατά τη διάρκεια των σπουδών (13% συνεχόμενη απασχόληση, 32% περιστασιακή απασχόληση). Από το υψηλό ποσοστό εργαζόμενων φοιτητών προκύπτει και το εύρημα ότι το 50% των πτυχιούχων τελειώνει τις σπουδές του με πάνω από ένα έτος καθυστέρηση από την επίσημη διάρκεια σπουδών.

Ελπίζοντας για καλύτερες προοπτικές απασχόλησης, το 40% των αποφοίτων έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, όμως ομολογείται ότι οι γυναίκες και οι πτυχιούχοι από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα πραγματοποιούν λιγότερο μεταπτυχιακές σπουδές. Σημειώνεται επίσης ότι το 61% των μεταπτυχιακών φοιτητών δούλευε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 13.612 πτυχιούχων των ετών 1998-2000, 5-7 έτη μετά την αποφοίτησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ