Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα ένταση μετά την πολιτική δολοφονία

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκ νέου τροφοδότησε την πολιτική ένταση στο Λίβανο η προχτεσινή δολοφονία του Ιμάντ Μουγνίγια, του υπ' αριθμόν δύο ηγετικού στελέχους της «Χεζμπολάχ» στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό...

Μονάδες του λιβανέζικού στρατού αναπτύχθηκαν χτες σε κεντρικές περιοχές της Βηρυτού για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις μεταξύ υποστηριχτών της «Χεζμπολάχ» και του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι που δολοφονήθηκε σαν χτες πριν τρία χρόνια... Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπου έγινε η κηδεία του δολοφονηθέντος με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων υποστηριχτών του και παρουσία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουνασέχρ Μοτακί. Παράλληλα, Λιβανέζοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν και στην «Πλατεία Μαρτύρων» της Βηρυτού όπου μετέβησαν χιλιάδες υποστηριχτές της φιλοδυτικής κυβέρνησης για να αποτίσουν τιμή στον πριν τρία χρόνια δολοφονηθέντα πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι και για να ζητήσουν την εκλογή νέου Προέδρου (που εκκρεμεί απ' τον περασμένο Νοέμβρη...).

Η δολοφονία του Μουγνίγια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της σιιτικής οργάνωσης στο Λίβανο, Σάγιεντ Χασάν Νασράλα, που κατηγόρησε χτες ευθέως το Ισραήλ ως υπεύθυνο κηρύσσοντας στο Τελ Αβίβ «ανοιχτό πόλεμο». Το Ισραήλ υπέδειξαν επίσης ως αυτουργό της δολοφονίας Μουγνίγια Ιρανοί αξιωματούχοι και ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το όνομα του Ιμάντ Μουγνίγια φιγουράριζε πρώτο στις τρομο-λίστες ΗΠΑ και Ισραήλ. Ηταν ως και πριν δύο χρόνια υπεύθυνος του τμήματος «ειδικών επιχειρήσεων» της «Χεζμπολάχ» και είχε παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006. Θεωρούνταν υπεύθυνος για τις απαγωγές δυτικών πολιτών, για επιθέσεις σε πρεσβείες, αεροπειρατείες και μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις τη δεκαετία του '70 και του '80.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ