Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Αιχμές Τατούλη κατά Πετραλιά και Βουλγαράκη

Αποχώρησε το ΚΚΕ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής καταγγέλλοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για εκφυλισμό των διαδικασιών

Με κριτική για τα πεπραγμένα του Χρ. Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού και με αιχμές κατά της προϊσταμένης του αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά και του υπουργού Γ. Βουλγαράκη, συνόδευσε ο Π. Τατούλης την ακρόασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την «υπόθεση Ζαχόπουλου».

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής υπενθύμισε ότι το Κόμμα είχε ζητήσει να διερευνηθεί η υπόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και να κληθούν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά χρονολογική σειρά, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού. Διαπιστώσαμε, είπε, ότι με την τακτική που ακολουθούν τα δύο κόμματα η διαδικασία οδηγείται σε εκφυλισμό, γιατί η μεν κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει στην άρνηση να κληθεί ο πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι το ζητάνε σύμφωνα με τον κανονισμό τα 2/5 των μελών της Επιτροπής και προτάσσει τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται την κλήση των δικών της υπουργών. «Θεωρούμε, είπε, ότι η επιμονή για συνέχιση αυτής της τακτικής των δύο κομμάτων έχει οδηγήσει σε εκφυλισμό τις διαδικασίες και γι' αυτό δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σ' αυτές και αποχωρούμε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής».

Ο Π. Τατούλης ανέφερε μεν ότι ο πρωθυπουργός «σε όλες τις σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις που πήραμε για τον χώρο του πολιτισμού ήταν και ο ίδιος ενήμερος» αλλά είπε ότι το αίτημα για κλίση του πρωθυπουργού στην επιτροπή «αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα εφόσον εκείνος μεταβίβασε τις αρμοδιότητες του υπουργού Πολιτισμού στην αναπληρωτή υπουργό (Φ. Πετραλιά) και σε μένα».

Υπαινικτικά είπε ότι «τίποτα από ό,τι συμβαίνει δεν μπορεί να είναι ροζ, μπλε, πράσινο, κόκκινο ή μαύρο αφού όλα όσα συμβαίνουν μπροστά μας είναι βαθύτατα πολιτικά», φράση που μπορεί να εκληφθεί ως απάντηση στην κυβερνητική θέση ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου έχει μόνο «ροζ χρειά».

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δε μεταβίβασε απολύτως καμία αρμοδιότητα στον Χρ. Ζαχόπουλο και οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τις οποίες απέκτησε ο γραμματέας του υπουργείου, δόθηκαν με απόφαση της Φ. Πετραλιά. Συμπλήρωσε δε ότι οι αρμοδιότητες αυτές διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τα οικονομικά θέματα του υπουργείου και κατήγγειλε ότι όταν δόθηκαν στον Χρ. Ζαχόπουλο και οι αρμοδιότητες για το Γ΄ ΚΠΣ «που λειτουργούσε με ένα άκρως συγκεντρωτικό μυστικοπαθή και επεκτατικό τρόπο, η διοίκηση του πολιτιστικού τομέα έγινε εξόχως δυσχερής». Για να υποβληθεί, είπε, μια αίτηση για χρηματοδότηση πολιτιστικού έργου από το Γ΄ ΚΠΣ, έπρεπε να έχει την υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου και «ο Χρ. Ζαχόπουλος αντιλαμβανόταν την τυπική αυτή υποχρέωση ως άσκηση εξουσίας». Ο Π. Τατούλης ανέφερε ότι ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων από τον Χρ. Ζαχόπουλο ήταν «μια συνεχής αφορμή διενέξεων και στο τέλος της θητείας μου ο γενικός γραμματέας δεν εμφανιζόταν καν στις συσκέψεις που τον καλούσα».

Κατήγγειλε ότι ο Χρ. Ζαχόπουλος χρησιμοποιούσε ως σύμβουλό του την εταιρεία «Στάδιον ΑΕ» η οποία ήταν σύμβουλος διαχείρισης στο Β΄ ΚΠΣ και ταυτόχρονα αναλάμβανε υπηρεσίες για έργα του Γ΄ ΚΠΣ. Η εταιρεία αυτή, είπε, είχε κοινά μέλη του ΔΣ της με άλλη εταιρεία που αναλάμβανε αρκετά μεγάλα έργα του υπουργείου και έκανε λόγο για «μονοπώλιο» και για παράτυπες απευθείας αναθέσεις έργων.

Υπερασπίστηκε τον «ειδικό λογαριασμό» που υπάρχει στο υπουργείο λέγοντας ότι με αυτόν χρηματοδοτούνται πολιτιστικά έργα και είπε ότι δεν είναι αλήθεια ότι ο Χρ. Ζαχόπουλος διαχειριζόταν ανεξέλεγκτα αυτόν τον λογαριασμό. «Διαφώνησα μαζί του σε πολλά και συγκρούστηκα σε ακόμα περισσότερα» είπε και τόνισε ότι για τα λάθη του ακόμα και για αυτά που δε γνωρίζουμε «δίκασε ο ίδιος τον εαυτό του και τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών».

Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης είπε ότι δεν έχει κανένα παράπονο από τη συνεργασία του με τον Χρ. Ζαχόπουλο για τον οποίο τόνισε ότι ήταν «αποτελεσματικός, εργασιομανής και πρέπει να πω ότι τα χρήματα τα οποία του είχα αναθέσει, τα διεκπεραίωσε ταχύτατα και πολύ αποτελεσματικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ