Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χρεωμένη η Αρχαιολογική Υπηρεσία

Η μακρόχρονη απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τις κυβερνήσεις, προκειμένου η διαχείρισή της να περιπέσει σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αναδείχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

Από δημοσιοποιημένα στοιχεία προκύπτει ότι τα μισά από τα 100 εκ. ευρώ που θα πάρει η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ το 2008, τα μισά τα χρωστά σε προμηθευτές για τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γενικές διευθύνσεις, λ.χ των Αρχαιοτήτων και της Αναστήλωσης, πήραν το 1/4 των χρημάτων που ζητούσαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ τα μεγάλα μουσεία είναι χρεωμένα με 100 - 400 χιλιάδες ευρώ, έκαστο, και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων με 25.000 - 300.000 ευρώ (τα χρέη αφορούν δαπάνες θέρμανσης, μέχρι και χαρτιών υγείας...).

Κι όμως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία καλείται φέτος να κάνει 309 ανασκαφές, 226 διαμορφώσεις χώρων, 206 αναστηλώσεις, 207 συντηρήσεις, 127 εκθέσεις και επανεκθέσεις, 121 έργα σε μουσεία, 48 απαλλοτριώσεις, ενώ εκκρεμούν άλλες 800!

Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ επιμένει για ξεπούλημα των ακινήτων του υπουργείου, σε περιοχές - «φιλέτα», λ.χ. Πλάκα, γεγονός που ερμηνεύεται από την αδιάλλακτη στάση της να υλοποιήσει την απόφαση για μεταστέγαση του ΥΠΠΟ στις πρώην καπναποθήκες του Κεράνη (Ρέντης), όπου θα συστεγαστεί με το υπουργείο Τουρισμού.

Εκτός από την ακαταλληλότητα του κτιρίου, σημαντικότερο ίσως είναι το γεγονός ότι αυτή η «εμμονή» συνδέεται με τη «λογική» περί «βαριδιών» που συνιστούν για το ΥΠΠΟ τα κτίριά του στην Πλάκα. Να σημειωθεί ότι σε Πλάκα, Αναφιώτικα και Κεραμεικό, το ΥΠΠΟ διαθέτει 157 ιδιοκτησίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ