Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
Η Κρήτη του Πάρι Πρέκα

Εμπνευσμένα από την Κρήτη είναι τα έργα ζωγραφικής του μεγάλου, αξέχαστου δημιουργού Πάρι Πρέκα (1926 - 1999), που θα παρουσιάσει (18/2 - 10/3) η αίθουσα «Fine Arts-Καπόπουλος» (Λ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος. Στάση Τραμ «Ζέφυρος», τηλ. 210 9835.303). Η ενότητα αυτή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, περιλαμβάνει υδατογραφίες μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένες από παραθαλάσσιες πόλεις της Κρήτης, όπως τα Χανιά και το Ρέθυμνο, και άλλα χαρακτηριστικά τοπία του νησιού.

Δημιουργός με γόνιμη παρουσία στο χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής, ο Πάρις Πρέκας, διακρίθηκε για το ήθος στην προσωπική και καλλιτεχνική του ζωή, την πίστη του σε διαχρονικές αξίες, την αγάπη του για τη φύση και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπιογραφία ο Πάρις Πρέκας δεν ήταν δυνατό να μη στραφεί στην υδατογραφία για να εκφράσει καλύτερα τις συναντήσεις του με το φυσικό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρύσανθος Α. Χρήστου. «Με την τοπιογραφία συνδέεται ιδιαίτερα η υδατογραφία και μ' αυτή δίνει μερικές σημαντικές διατυπώσεις της. Θεματική αφετηρία της υδατογραφίας του Πρέκα είναι ο φυσικός και ο ανθρώπινος χώρος, χωρίς την ανθρώπινη μορφή, μια συνάντηση και μια εσωτερική συνομιλία με κάθε περιοχή του ελληνικού χώρου, περισσότερο του νησιωτικού. Το μορφοπλαστικό λεξιλόγιό του στην υδατογραφία, χωρίς να θυσιάζει εντελώς την οπτική πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τη σχηματοποίηση και βασίζεται σε εμπρεσιονιστικούς περισσότερο τύπους και την αξιοποίηση του ρόλου του φωτός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ