Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Ενα παιδί μετράει τ' άστρα

Τα ανθρώπινα πάθη, όπως μετουσιώνονται σε γραπτό λόγο, θα είναι το θέμα της εκπομπής «Από τη σμίλη στο Γουτεμβέργιο» στον «902 Αριστερά στα FM», που επιμελείται και παρουσιάζει η Αννεκε Ιωαννάτου, σήμερα στις 11.00. Μέσα από μία σειρά βιβλίων θα δούμε την οδύσσεια ανθρώπινων ζωών στα πιο ταραγμένα χρόνια του 20ού αιώνα μέσα στην τιτάνια προσπάθειά τους να νικήσουν τα «τέκνα του σκότους».

Στον συγγραφέα των Κερασιών «που θ' ανθίσουν και φέτος», Μενέλαο Λουντέμη, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή στις 12.00 από τη συχνότητα του «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο Μενέλαος Λουντέμης (Δημήτρης Βαλασιάδης, 1912-1977) γεννήθηκε στην Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας. Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Λουδία, όταν η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, αρχικά στην Αίγινα, ύστερα στην Εδεσσα και τελικά στο χωριό Εξαπλάτανος της Πέλλας. Λόγω της οικονομικής ένδειας της οικογένειάς του, αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά στην εφηβεία του σε διάφορες δουλειές. Στη Δ΄ Τάξη του Γυμνασίου απεβλήθη από όλα τα γυμνάσια της χώρας για πολιτικούς λόγους.

Φθάνοντας μετά από οδύσσεια μετακινήσεων στην Αθήνα, συνδέθηκε στενά με τους Κώστα Βάρναλη, Αγγελο Σικελιανό και Μιλτιάδη Μαλακάση, ενώ ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Νίκος Βέης τον βοήθησε να παρακολουθήσει μαθήματα ως ακροατής.

Αφιέρωμα στον Μενέλαο Λουντέμη αύριο στον «902 Αριστερά στα FM»
Αφιέρωμα στον Μενέλαο Λουντέμη αύριο στον «902 Αριστερά στα FM»
Στην Κατοχή πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, ενώ στη διάρκεια του Εμφυλίου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αΐ Στράτη και το 1958 δικάστηκε ξανά για το βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες», του οποίου η κυκλοφορία απαγορεύτηκε. Μετά τη δίκη του εκπατρίστηκε στο Βουκουρέστι, ενώ η χούντα της 21ης Απριλίου του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε το 1976.

Ο Μέλιος που εξακολουθεί «να μετράει τ' άστρα», ο πιο πολυδιαβασμένος Ελληνας συγγραφέας μετά τον Νίκο Καζαντζάκη, «έφυγε» το 1977.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ