Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αλληλεγγύη στους «5» και Γιορτή Βιβλίου

Χιλιάδες κόσμου κατακλύζουν τη Γιορτή Βιβλίου στην Αβάνα
Χιλιάδες κόσμου κατακλύζουν τη Γιορτή Βιβλίου στην Αβάνα
ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης «Πανεπιστήμιο 2008» με τη συμμετοχή σχεδόν 4.000 αντιπροσώπων, οι οποίοι συμφώνησαν στην παραπέρα συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των φοιτητών της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, το Δίκτυο Αλληλεγγύης των Πανεπιστημίων εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στους 5 Κουβανούς αγωνιστές που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους. Το δίκτυο αυτό που συσπειρώνει δεκάδες πανεπιστήμια στην Αμερική, στη Λατινική Αμερική και άλλες χώρες του κόσμου, συμμετέχει στη διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωση των «5» και αναπτύσσει πλούσια δραστηριότητα που εκθέτει στο διαδικτυακό ιστοτόπο: http: //5heroes.cujae.edu.cu (στα ισπανικά).

Μιλώντας στους αντιπροσώπους της διάσκεψης, ο Φερνάντο Ρεμίρες ντε Εστενιός, υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, υπογράμμισε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Νησιού και σημείωσε ότι το βασικό μέλημα είναι «η πάλη για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής και ενάντια στην εχθρότητα των ΗΠΑ». Τόνισε επίσης την ανάγκη «διεθνούς στήριξης για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών», που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τα σχέδια επιθέσεων αντικουβανικών ομάδων στο Μαϊάμι και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και τους φοιτητές για τις προσπάθειες που κάνουν.

17η Διεθνής Γιορτή - Εκθεση
Βιβλίου

Ταυτόχρονα αυτή την περίοδο η Κούβα είναι και η «καρδιά» των Γραμμάτων και της Λογοτεχνίας. Η 17η Διεθνής Γιορτή Βιβλίου άνοιξε τις πύλες της στην Αβάνα την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Παρών στα εγκαίνια ήταν ο πρώτος Αντιπρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο, καθώς και ο υπουργός Πολιτισμού, Αμπελ Πριέτο. Επίσης, κάτοχοι εθνικών βραβείων λογοτεχνίας, και μέλη των οικογενειών των πέντε Κουβανών πατριωτών. Η Εκθεση και Γιορτή του Βιβλίου στη συνέχεια θα «περιοδεύσει» σε 41 περιοχές έξω από την πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, συμμετέχουν 297 εκδοτικοί οίκοι από 31 χώρες, και η «Σύγχρονη Εποχή» με περίπτερό της, και εκτίθενται 258.000 τίτλοι βιβλίων. Ενώ τιμώμενη της Γιορτής αυτής είναι η Γαλικία της Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ