Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες παραστάσεις

«Ορλάντο» στο «Bios»
«Ορλάντο» στο «Bios»
Το έργο «Ορλάντο», της Βιρτζίνια Γουλφ, παρουσιάζει (μέχρι τέλος του Μάρτη), στο «ΒΙΟS» η ομάδα «OMICRON 2». Διασκευή Ρόμπερτ Ουίλσον - Ντέιβιντ Πίκνεϊ, σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη. Μετάφραση Θανάση Χατζόπουλου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Αντώνη Μιτζέλου, κινησιολογία Μαρκέλλας Μανωλιάδη. Παίζει η Μαριάνθη Σοντάκη. Ο τίτλος ανακαλεί τον αγαπημένο της Ροζαλίντ, Γανυμήδη, από το σαιξπηρικό «Οπως σας αρέσει». Η Βιρτζίνια Γουλφ, όταν το 1928 έγραφε τον «Ορλάντο», ήταν γοητευμένη από τη Βίτα - Σάκβιλ Γουέστ, με την οποία συνδέθηκε στα χρόνια 1922-1925. Η Βίτα ενσαρκώνει στα μάτια της Γουλφ όλους τους προγόνους της. Ενα γκρουπ, με σολίστα τον συνθέτη-κιθαρίστα Αντώνη Μιτζέλο, περιγράφει δυο μεγάλα ταξίδια του Ορλάντο. Στο τρίτο ταξίδι - του θανάτου - τραγουδούν μαζί με τον Ορλάντο την κλασική άρια του Παρσέλ «Remember».

  • Στις 22/2 το Εθνικό Θέατρο θα ανεβάσει στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» το έργο των Ακύλα Καραζήση - Μιχαήλ Μαρμαρινού «Στάλιν, μια συζήτηση για το Ελληνικό Θέατρο». Οι δύο καλλιτέχνες με αυτό το έργο προβληματίζονται για την ταυτότητα και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Με την τριπλή ιδιότητα του συγγραφέα - σκηνοθέτη - ηθοποιού υιοθετούν ποικίλα εκφραστικά μέσα και παίζουν με το απρόβλεπτο και το αντισυμβατικό. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός - Ακύλας Καραζήσης. Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν -Μιχαήλ Μαρμαρινός. Κοστούμια: Katrin Krumbein. Κινηματογραφικά: Στάθης. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Παίζουν: Ακύλας Καραζήσης, Γιώργος Κριθαράς, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Mary, Βέρικο Μγκελάτζε κι ένας επισκέπτης. Σημειώνουμε ότι στις 22/2 ξεκινά η δεύτερη ενότητα των εικαστικών εκθέσεων του Εθνικού Θεάτρου, με τίτλο «Κοινή Θέα».
  • Το «Θέατρο της Ανοιξης» παρουσιάζει (από 22/2) την κωμική ροκ όπερα «Ιππότα Φηρ ...κοιμάσαι;», με σενάριο του Γιάννη Μαργαρίτη, μουσική Γιώργου Φακανά, στίχους του Δημήτρη Μπρούχου. Πρόκειται για ροκ άκουσμα, με στοιχεία τζαζ και μπλουζ από ζωντανή τετραμελή ροκ μπάντα. Η παράσταση σατιρίζει την αμφιλεγόμενη «συνταγή» μυθιστορηματικών παραλλαγών τύπου «Ο κώδικας Ντα Βίντσι» και τη μεταμοντέρνα θεατρική πραγματικότητα. Με την αφηγηματική μιμική και τον αυτοσχεδιασμό στην ανάπτυξη της θεατρικής πλοκής, με χιούμορ, ειρωνεία και σαρκασμό επιχειρείται να συνταιριαστεί η δύναμη της γελοιογραφίας με τη μουσική και το θέατρο. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνικό - κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς. Κιθάρα: Γιάννης Ράπτης, πλήκτρα: Βασίλης Νικολόπουλος, μπάσο: Τάσος Ζώης, ντραμς: Βασίλης Καλλιστρίδης. Παίζουν: Νίκος Βασιλάκης, Χρυσάνθη Δούζη, Βίκυ Κουκούτση, Νίκος Σταθόπουλος, Βασίλης Χατζηδημητράκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ