Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Φαινόμενο» από... γυαλί

To φαινόμενο τάραξε τα νερά για μια ακόμη φορά... Οπως άλλωστε μέχρι σήμερα το έχει κάνει αρκετές φορές, είτε για καλό (ενέργειες στα γήπεδα) είτε για άσχημο (τραυματισμοί, ψυχολογικά, φθίνουσα καριέρα). Ο λόγος για τον Βραζιλιάνο διεθνή ποδοσφαιριστή Ρονάλντο, που ο τελευταίος του τραυματισμός σε εξ αναβολής αγώνα της Μίλαν με τη Σιένα ίσως βάλει το οριστικό τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Τουλάχιστον σε τυπικό επίπεδο, γιατί το ουσιαστικό τέλος στην ποδοσφαιρική δράση του παίκτη - που όταν εμφανίστηκε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα στα 16 του ονομάστηκε «φαινόμενο» εξαιτίας της πρόωρης μυϊκής ανάπτυξής του - έχει μπει εδώ και μερικά χρόνια (πολλοί τραυματισμοί, εγχειρήσεις, πολύμηνες περίοδοι αποθεραπείας).

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπεύθυνου της επιτροπής αντιντόπινγκ της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Μπερναρντίνο Σάντισε, στην εφημερίδα «Folha» όπου κατηγόρησε τους γιατρούς της Αϊντχόβεν (πρώτης ομάδας του Ρονάλντο στην Ευρώπη) για χορήγηση αναβολικών χωρίς να προσέξουν την παραπέρα ανάπτυξή του. «Είναι σαν να αλλάζεις ένα σπίτι εξωτερικά και μέσα να αφήνεις τα παλαιά αντικείμενα», ανέφερε ο Σαντίσε, που εξήγησε και τους λόγους γιατί τα προβλήματα από τη χρήση στεροειδών εμφανίζονται σε βάθος χρόνου (10, 15, 20 χρόνια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά).

Από τα πρώτα βήματα του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα ο Ρονάλντο εξαιτίας του ταλέντου του έγινε αντικείμενο στυγνής εμπορευματοποίησης από χορηγούς και πολυεθνικές εταιρείες, τόσο στους συλλόγους που αγωνίστηκε όσο και στην Εθνική Βραζιλίας. Μάλιστα το άγχος από την πίεση των χορηγών - για την κατάκτηση της κορυφής τον είχε οδηγήσει σε επιληπτικό σοκ λίγες ώρες πριν τον τελικό του Μουντιάλ '98 μεταξύ της Γαλλίας και της Βραζιλίας στο Παρίσι, όπου έληξε (απόντος του Ρονάλντο) με άνετη νίκη της πρώτης ανατρέποντας τα προγνωστικά.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά με τον παίκτη να οδεύει προς τη δύση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, που σίγουρα δεν εξελίχθηκε όπως θα την είχε ονειρευτεί. Αλλωστε και αυτοί που δημιούργησαν το είδωλο Ρονάλντο γρήγορα το άφησαν στη μοίρα του όταν είδαν ότι ήταν αδύνατον να πουλήσει άλλο (και αφού προηγουμένως τα είχαν οικονομήσει). Για το οικονομικό και εμπορικό κατεστημένο του επαγγελματικού αθλητισμού ο συγκεκριμένος «Γίγαντας που δημιούργησαν αποδείχτηκε ότι ήταν από γυαλί...», αφού η ανθρώπινη φύση, που για λόγους κέρδους κάποιοι δεν την υπολόγισαν, στο τέλος ήταν αμείλικτη βγάζοντας έναν και μοναδικό χαμένο της ιστορίας... Τον ίδιο τον Ρονάλντο!


Μπ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ