Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2008
Οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Ε9

Χρηστικές οδηγίες για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων (δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007 και θα δηλωθούν φέτος στην Εφορία) δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο έχουν ως εξής:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για τα βιβλία β' κατηγορίας από 3 Μάρτη μέχρι και 17 Μάρτη. Υπόχρεοι σε δήλωση είναι όλοι οι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το εάν έχουν κέρδη ή ζημιές.
  • Αγρότες: Από 1η Απρίλη μέχρι 15 Απρίλη. Υπόχρεοι σε δήλωση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ. Επίσης και όσοι -ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος - μέσα στο 2007 πήραν επιδότηση (πάνω από 1.500 ευρώ για φυτική παραγωγή ή πάνω από 2.250 ευρώ για ζωική), εισέπραξαν επιστρεφόμενο ΦΠΑ (πάνω από 881 ευρώ), πήραν καλλιεργητικά δάνεια (πάνω από 5.900 ευρώ), οι εκμεταλλευτές θερμοκηπίων (έκτασης πάνω από 2 στρέμματα).
  • Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Από 5 Μάη μέχρι 2 Ιούνη. Δεν έχουν υποχρέωση υποβολής όσοι απέκτησαν ετήσιο εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μέχρι 6.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας και μισθωτός) οι προθεσμίες εκπνέουν στη μεταγενέστερη ημερομηνία.

Για όλες τις κατηγορίες σε περίπτωση εισοδημάτων από ακίνητα υποβάλλεται και το ειδικό έντυπο Ε2.

Το έντυπο Ε9

Ειδικά για φέτος, χρονιά πρώτης εφαρμογής της κυβερνητικής ρύθμισης για το χαράτσι πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, τα έντυπα Ε9 υποβάλλονται από μισθωτούς και συνταξιούχους το αργότερο μέχρι 31 Μάρτη. Εννοείται ότι η δήλωση εισοδήματος (Ε1) μπορεί να υποβληθεί και μαζί με το Ε9, το αργότερο όμως μέχρι την εν λόγω ημερομηνία. Υπόχρεοι είναι οι εξής:

  • Οσοι απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2007.
  • Οσοι έχουν οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητα που είχαν δηλωθεί σε έντυπα Ε9 προηγούμενων ετών.
  • Εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση, οι οποίες εν προκειμένω είναι: ο γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητη περιουσία, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευόμενων μελών και ο θάνατος.
  • Διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμο (μέχρι 31 Μάρτη) μπορούν να υποβάλλουν και όσοι διαπίστωσαν οποιαδήποτε λάθος ή παράλειψη σε Ε9 προηγούμενων χρόνων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ