Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Βαλκανική μπαρουταποθήκη

Μια περίεργη όσο κι επικίνδυνη αντίληψη επικρατεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι παλιές αρχές για τη νομιμότητα, την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια των χωρών που προβλέπονταν στο Διεθνές Δίκαιο και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τείνουν να αντικατασταθούν από μια ιμπεριαλιστική, εθνικιστική και σοβινιστική πολιτική του «τσαμπουκά». Μια πολιτική που «γεννοβολάει» άθλιες συνθήκες ζωής για τους λαούς. Χαρακτηριστικό τωρινό παράδειγμα αποτελεί η τύχη του σερβικού Κοσσυφοπεδίου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Η τύχη του σημαδεύτηκε από δυο γεγονότα. Το ένα είναι η ιστορική δοκιμασία της ανθρωπότητας από την ολοσχερή επικράτηση του διεθνούς ιμπεριαλισμού που επέφερε η ανατροπή της ΕΣΣΔ. Το άλλο είναι ότι έφερε στα σπλάχνα του μια εθνική μειονότητα, την αλβανική, που έγινε μοχλός της ιμπεριαλιστικής αποσταθεροποίησης, στα Βαλκάνια. Σήμερα είναι το σερβικό Κοσσυφοπέδιο. Αύριο όλα είναι πιθανά στα σενάρια της αμερικανικής και ευρωενωσίτικης πολιτικής.

Οι Αλβανοί δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν μικρά προτεκτοράτα κι εξακολουθούν να ονειρεύονται τη «μεγάλη» Αλβανία. Η αυταπάτη τους αυτή θα τους οδηγήσει τελικά σε μια οδυνηρή δοκιμασία τόσο πιο σκληρή, όσο πιο πολύ εκθέτουν σήμερα τον εαυτό τους ως πράκτορες των ευρωατλαντικών επιδιώξεων. Ο ιμπεριαλισμός θα εφαρμόσει για μια ακόμη φορά τη δοκιμασμένη πρακτική της «στημένης λεμονόκουπας» προς τους συγκυριακούς υπηρέτες. Το ζητούμενο είναι εάν τότε υπάρξουν αντιδράσεις και σε ποιο βαθμό θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε εκείνους που τους χρησιμοποίησαν. Ο σέρβικος λαός επίσης βρίσκεται έρμαιο στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΕΕ.

FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας): Είναι η άλλη άκρη του ίδιου νήματος με το Κοσσυφοπέδιο. Το πρόβλημά του βγαίνει στην επιφάνεια με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας από την πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Η προβληματική του παρουσία σημαδεύεται από το γεγονός ότι ταυτίστηκε με την ονοματολογία κι όχι με κανόνες διασφάλισης αμοιβαίων καλών σχέσεων κυρίως με την Ελλάδα. Η ελληνική αστική τάξη είδε τη FYROM ως τμήμα του συνολικού «ζωτικού χώρου» «διείσδυσης» στα Βαλκάνια. Ηταν γι' αυτήν η χρυσή ευκαιρία να παίξει κυρίαρχο ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή καθιστώντας ως υποτακτικούς τις δεξιόστροφες κυβερνήσεις των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών. Γι' αυτό κι έριξε όλο το βάρος της στην ονοματολογία ενός μικρού κράτους που για πενήντα χρόνια έφερε τον τίτλο της Μακεδονίας.

Αυτό δημιούργησε συνθήκες ανάδειξης των εθνικιστικών στοιχείων στη FYROM και την έσπρωξε στην αγκαλιά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η διολίσθηση αυτή δημιούργησε στη FYROM αυταπάτες για το ρόλο των Αμερικανών και την υποχρέωση στη σημερινή αδιαλλαξία. Το μαρτύριο της FYROM και του σερβικού Κοσσυφοπεδίου συνεχίζεται. Μαζί τους συνεχίζεται κι η απειλή έκρηξης της βαλκανικής μπαρουταποθήκης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ