Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
Αντεγκλήσεις στον ... «αχυρώνα» της ιδιωτικοποίησης

Προκλήσεις και υποκρισία στη χτεσινή συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή

Την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν πολύμορφα οι εργαζόμενοι (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 13/2)

Motion Team

Την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης των λιμανιών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν πολύμορφα οι εργαζόμενοι (φωτ. από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 13/2)
Την ανάγκη ανάπτυξης ενιαίων και μαζικών αγώνων προκειμένου να μην περάσει η κυβερνητική πολιτική και τα λιμάνια της χώρας να γίνουν 100% δημόσια λαϊκή περιουσία, ανέδειξε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικής Επερώτησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Στη συζήτηση κυριάρχησε η αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να παρουσιάσει ως «θετικό για την ανάπτυξη» το ξεπούλημα και το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να «διαφοροποιηθεί» από την ουσία των κυβερνητικών θέσεων.

Το ξεπούλημα των λιμανιών μπορεί να αποτραπεί «εάν πραγματικά κλιμακωθεί ο αγώνας σε επίπεδο Πειραιά, σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, αν πάρουν μέρος όλοι», τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι με την Επερώτηση «ήρθε να υπερασπίσει το έργο του, την πολιτική του», που είναι «η μετατροπή σε Ανώνυμη Εταιρεία, η σύμβαση παραχώρησης», τονίζοντας ότι «δεν είσαι αξιόπιστος όταν αποδέχεσαι την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, να τα έχεις ψηφίσει όλα αυτά και σήμερα να λες να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Μα, αν μείνουν τα πράγματα όπως είναι, είναι το σύστημα ιδιωτικοποιημένο».

Συμφωνία στη στρατηγική

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, χαρακτήρισε το ξεπούλημα «στρατηγική συμφωνία με τους παγκόσμιους διαχειριστές». Ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «το λιμάνι όσο και οι υποδομές παραμένουν εντελώς στην ιδιοκτησία του κράτους», προσθέτοντας ότι με την ιδιωτικοποίηση θα δρομολογηθεί η «δημιουργία 850 νέων θέσεων εργασίας άμεσης απασχόλησης και 1.500 έμμεσης απασχόλησης».

Ρεσιτάλ υποκρισίας υπήρξε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ι. Διαμαντίδης, υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα θεσμικό πλαίσιο για να γίνουν τα εθνικά λιμάνια Ανώνυμες Εταιρείες για να εισαχθούν ΟΛΠ και ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο, με μοναδικό σκοπό να αντλήσουν κεφάλαια», υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «είχαμε διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των λιμένων»!

Ιδιωτικοποίηση και στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραχωρείται το φιλέτο του ενετικού λιμανιού στο Ηράκλειο της Κρήτης, για την αξιοποίηση και ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων. Ο ιδιώτης που θα εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια την περιοχή, θα επιλεγεί το επόμενο διάστημα μετά και την επικύρωση της διακήρυξης της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού που θα ανοίγει το δρόμο και στην τελική δημοπράτηση.

Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 35 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ανάπτυξη-ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου από το Απεντομωτήριο έως το Μπεντενάκι καθώς και των σταθμών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου. Εγινε με διεθνή διαγωνισμό και σύμβαση παραχώρησης από τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και στην πρώτη φάση έδειξαν ενδιαφέρον μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

Τελικά επιλέχτηκαν τέσσερις (ΑΚΡΟΠΟΛ ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗΣ ΑΕ - ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ, ΣΕΙΡΙΟΣ ΑΕ, J&P ΑΒΑΞ ΑΕ LAMDA DEVELOPMENT SA), από τους οποίους ένας θα πάρει τελικά το έργο. Η σύμβαση παραχώρησης θα συναφθεί μεταξύ του Οργανισμού Λιμένα ως κύριου του έργου, της Περιφέρειας Κρήτης ως αναθέτουσας Αρχής και του Αναδόχου/παραχωρησιούχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ