Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισβολή χερσαίων δυνάμεων στο Β. Ιράκ

Με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ

Δύο ταξιαρχίες του τουρκικού στρατού έχουν αρχίσει επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων

Associated Press

Δύο ταξιαρχίες του τουρκικού στρατού έχουν αρχίσει επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων
ΒΑΓΔΑΤΗ, ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Εισβολή με χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησε χτες στο βόρειο Ιράκ ο τουρκικός στρατός, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δέκα χιλιάδες στρατιώτες να πραγματοποιούν επίθεση εναντίον Κούρδων ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος. Παράλληλα, ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν στη μεθόριο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Το γεγονός επιβεβαίωσε τόσο η αμερικανική κατοχική διοίκηση του Ιράκ, αλλά και το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον αριθμό των στρατιωτών που μετέχουν στην επιχείρηση.

Η επιχείρησε πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, με το τουρκικό επιτελείο στρατού να υποστηρίζει ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που προσδίδουν μεγάλη σημασία στην εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα του Ιράκ, θα αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν όταν επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Σε δηλώσεις του χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράκ, αντιδρώντας στη χερσαία επιχείρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατά των Κούρδων ανταρτών που έχουν τις βάσεις τους στις βόρειες περιοχές της χώρας, δίνοντας εμμέσως πράσινο φως, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μάλικι «υποστηρίζει την ασφάλεια της Τουρκίας και αναγνωρίζει ότι το PKK αποτελεί απειλή για την Τουρκία και τις παραμεθόριες περιοχές της». Απαντώντας ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι «ο στόχος, ο σκοπός, το μέγεθος και οι παράμετροι αυτής της επιχείρησης είναι περιορισμένα».

Η κουρδική πλευρά διά του εκπροσώπου του ΡΚΚ έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες», προσθέτοντας ότι «έχουν σκοτωθεί δύο Τούρκοι στρατιώτες και τραυματιστεί οκτώ. Δεν υπάρχουν θύματα από την πλευρά του PKK».

Εμφανής είναι η εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την επίθεση, όπως οι ΗΠΑ, ενώ ΕΕ και Γερμανία κάλεσαν την Τουρκία «στο πλαίσιο του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, να περιοριστεί στα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα ως τελευταίο καταφύγιο για την προστασία του τουρκικού πληθυσμού και προειδοποιούμε εναντίον μιας περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης» και να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ