Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις από τα πάνω για το λαό

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον Ρ/Σ ΑΝΤ1

Στο ραδιοφωνικό σταθμό του «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους Στ. Λιαρέλλη και Α. Παναγόπουλο παραχώρησε συνέντευξη χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε αποσπάσματα:

Για την εξέλιξη στο όνομα της FYROM

-- Η εξέλιξη που υπάρχει είναι ότι παρά τις ορισμένες εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, οι Σκοπιανοί είπαν ένα κατ' αρχήν «ναι» στις λεγόμενες προτάσεις Νίμιτς. Τι πρόβλεψη μπορείτε να κάνετε;

-- «Δεν μπορώ να κάνω μία ασφαλή πρόβλεψη, αλλά έχω την εξής εντύπωση: Οτι οι Αμερικανοί, που πατρονάρουν τη γειτονική χώρα, τους είπαν τώρα έρχεται η πρόταση Νίμιτς, πρέπει να ξεπαγώσει αυτό που είχαμε μέχρι τώρα, που δεν έκαναν καμία κουβέντα και που βεβαίως αυτό ήταν αρνητικό. Δεν είχαν καμία επικοινωνία με την ελληνική πλευρά και για τίποτα. Επομένως, μπορεί να πει κανείς ότι γίνεται ένα βήμα στην επικοινωνία. Δεν μπορώ να ξέρω το αποτέλεσμα».

-- Η εκτίμησή σας είναι ότι επειδή οι Αμερικανοί πιέζουν λόγω του ΝΑΤΟ, ότι θα μπορούσαν να πιέσουν τόσο πολύ ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία;

-- «Ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι η ηγεσία της FYROM δε δέχεται να συζητήσει το ότι ο όρος Μακεδονία, ή απλός ή σύνθετος, έχει περιεχόμενο καθαρά γεωγραφικό. Αυτό για μας είναι το κυριότερο. Εμείς είμαστε υπέρ μιας ενιαίας ονομασίας. Δεν μπορεί να έχει δύο ονομασίες ένα κράτος και μετά για να ισχύσει η διπλή ονομασία θα πρέπει οι 118 χώρες που έχουν συμφωνήσει και την έχουν αναγνωρίσει να αλλάξουν το τυπικό της αναγνώρισης και να βάλουν το καινούργιο όνομα που θα έχει. Κάτι το οποίο δεν επιβάλλεται.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να ξεκαθαριστεί η χρήση αυτού του όρου, που απ' ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να αποφευχθεί, να πατάει στο εξής: Πρόκειται για έδαφος γεωγραφικό και όχι για εθνότητα μακεδονική. Για μας αυτό είναι το κυριότερο».

Για τις εκλογές στην Κύπρο και το ΑΚΕΛ

-- Χτες, είχαμε και μια άλλη εξέλιξη, που αφορά και στην εξωτερική μας πολιτική, την εκλογή Χριστόφια στην Κύπρο. Κατ' αρχάς θέλω ένα σχόλιό σας γι' αυτή καθεαυτή την εκλογή και το αν σηματοδοτεί μια νέα περίοδο και δεύτερο διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες κάποια σχόλια ότι το ΚΚΕ δεν ήταν τόσο θερμό όσο αναμενόταν για την εκλογή Χριστόφια.

-- «Δηλαδή η "θερμοκρασία" πώς μετριέται; Αυτά είναι αναμενόμενα. Εμείς, όπως ξέρετε, με το ΑΚΕΛ έχουμε παραδοσιακά και σύγχρονα πολύ στενές σχέσεις. Δεν κατάλαβα! Δηλαδή, θέλαμε να βγει ο Κασουλίδης; Τι έπρεπε να κάνουμε; Χορό έκαναν οι Κύπριοι στην Κύπρο. Και εμείς όταν πήραμε στις εκλογές ένα καλό αποτέλεσμα δε στήσαμε κανένα γλέντι εδώ. Ηταν δυνατόν ποτέ εμείς να ήμασταν με τον "Δημοκρατικό Συναγερμό"; Και να σας πω και κάτι άλλο: Ακόμα κι αν ήταν ο Τ. Παπαδόπουλος στον β΄ γύρο με τον Χριστόφια, τον Χριστόφια θα υποστηρίζαμε. Οχι μόνο για τις αδελφικές σχέσεις, αλλά γιατί έχουμε περισσότερες διαφορές και με αυτό το κόμμα. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε; Τι έκαναν τα άλλα κόμματα που δεν κάναμε εμείς; Εγώ πήρα αμέσως τηλέφωνο. Ούτε τα τυπικά τηλεγραφήματα, γιατί επικοινωνώ με τον Δημήτρη και προσωπικά συχνά τηλεφωνικά».

Για τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών στο Ασφαλιστικό, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ

-- Συνεπώς, χρειάζεται μια αντίδραση σε αυτά τα μέτρα που λέτε, η οποία πρέπει να είναι καθολική και όλων των δυνάμεων της εργασίας, σωστά;

-- «Δυστυχώς, έχουμε το εξής πρόβλημα: Αυτά τα μέτρα ήταν γνωστό ότι θα έρθουν από τις αρχές ή τουλάχιστον στα μέσα της δεκαετίας του '90. Και δεν προετοιμάστηκαν οι εργαζόμενοι. Δεν τους προετοίμασαν οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Βεβαίως, πρέπει να γίνει αγώνας, αλλά ως ένα βαθμό αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνεται πολύ πριν έρθει κάτι. Αφού ξέρουμε. Ξέρουμε τώρα τι θα δρομολογείται και μετά το 2010, σε όλη την Ευρώπη και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα».

-- Σας ρωτάω, διότι αυτά είναι κάποιοι κοινοί παρονομαστές που θα μπορούσαν να υπάρχει μια μίνιμουμ πολιτική συμφωνία, ενώ βλέπω ότι και με την εκλογή του κ. Τσίπρα τώρα, κάποιες φορές τα μέτωπα του ΚΚΕ είναι και η κυβέρνηση, και το ΠΑΣΟΚ, και ο Συνασπισμός. Δε θα μπορούσε να υπάρχει μια μίνιμουμ συνεργασία μεταξύ κάποιων πολιτικών δυνάμεων;

-- «Εμείς αυτά τα μέτωπα τα είχαμε και πριν και δε βρίσκουμε το λόγο να τα αλλάξουμε, γιατί, κακά τα ψέματα, δυστυχώς - εμείς δε χαιρόμαστε γι' αυτό - δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Οταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, "λεβέντικα" το έπαιζε και η ΝΔ. Εστελνε τους βουλευτές σε αγροτικές κινητοποιήσεις, δεξιά, αριστερά, για να χρησιμοποιήσει τη δυσαρέσκεια για να ξαναέρθει στην κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ την ίδια δουλειά κάνει. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το έχουμε μάθει απέξω και ανακατωτά. Τι λέει για την κοινωνική πολιτική; Δεν έχει διαφορές από τη ΝΔ. Μπορεί φραστικά να είναι μια πιο όμορφη διατύπωση.

Ο ΣΥΝ, επίσης, έχει πρόγραμμα και έχει και πρακτική ως αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει τομέας διαχείρισης στην Ελλάδα που δε συμμετέχει, και εκεί έχει κριθεί. Τοπική Αυτοδιοίκηση: Συμφώνησε στις βασικές επιλογές με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τα υλοποιεί. Επειδή τώρα στον τομέα της οικολογίας δείχνει μια ευαισθησία, που δεν του την αμφισβητώ; Ολα όσα περνάνε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που στην ουσία είναι μια μικρογραφία μιας κυβερνητικής πρότασης, τις υλοποιεί. Σας ανέφερα ένα παράδειγμα για να σας δείξω ότι η φραστική αντιπολίτευση είναι εύκολη. Και εμείς προσέχουμε και ακριβώς δε μένουμε σε μια φραστική αντιπολίτευση αλλά διατυπώνουμε εναλλακτικές προτάσεις συγκεκριμένα. Δεν τις παραπέμπουμε στο μέλλον. Και μάλιστα εναλλακτικές προτάσεις, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν οι εργαζόμενοι που τους αρέσουν, αλλά καταλαβαίνουν ότι θέλουν και τη δική τους συμμετοχή σε μια σκληρή αναμέτρηση. Δεν κοροϊδεύουμε τους εργαζόμενους».

-- Σας ρωτώ, γιατί παρακολουθώ, μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα και λίγο διάστημα πριν από την εκλογή, που φαινόταν βέβαιη, στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε μια ενίσχυση της επιρροής του Συνασπισμού.

-- «Αυτό τι σημαίνει;».

-- Δε σας προβληματίζει αυτό;

-- «Εντελώς αναμενόμενο. Μα είναι φυσιολογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σημαντικό μέρος του λαού, και μάλιστα ένα μέρος που δεν παίρνει ενεργό μέρος στη δράση, να έχει αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρχουν εύκολες λύσεις, "αναίμακτες" και λύσεις από τα πάνω εύκολες, γιατί υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί που τάχα μπορούν να κοροϊδέψουν το κεφάλαιο και να δώσουν λύσεις. Και τέλος, αν θα δείτε την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, ποιοι εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και πηγαίνουν στο Συνασπισμό; Η χτεσινή ΑΥΓΗ τα έγραφε: μεσοαστικά στρώματα και πάνω, που δεν έχουν οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και αναζητούν μια διαφορετική ποιότητα ζωής και ατμόσφαιρας. Καλό είναι αυτό, να ζητάς ποιότητα ζωής και ποιότητα ατμόσφαιρας. Αυτό το ρεύμα πάει προς το Συνασπισμό. Που αποδεικνύει και το εξής πράγμα: Οτι δεν είναι ο φορέας εκείνος που μπορεί να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα να ξεπεράσουν φόβους και μοιρολατρίες και τους κινδύνους που συνεπάγεται η μάχη σήμερα. Διότι, μια απεργία σημαίνει χάνω τη δουλειά μου. Υπάρχουν στρώματα, δεν τα σνομπάρουμε, αλλά δε διακινδυνεύουν τίποτα επί της ουσίας φεύγοντας από τα δύο κόμματα και πηγαίνοντας στον ΣΥΝ. Ο εργάτης όμως και η εργάτρια από τον ιδιωτικό τομέα που θα απεργήσουν χάνουν τη δουλειά τους. Εμείς, ακριβώς, λοιπόν, εκεί στοχεύουμε - και όχι μόνο με όρους κάλπης - να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν εκείνα τα λαϊκά στρώματα τα οποία πρέπει να ξεπεράσουν, όχι την προκατάληψη απέναντι στο ΚΚΕ, αλλά το φόβο ότι ο αγώνας αυτός χρειάζεται θυσίες που δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ