Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Για εγκλήματα πολέμου δικάζονται 14 ηγέτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Στιγμιότυπο από τη δίκη

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη δίκη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Αρχισε χτες στο Βελιγράδι η δίκη των δεκατεσσάρων Προέδρων και πρωθυπουργών χωρών της Δύσης, μεταξύ των οποίων ο Μπιλ Κλίντον, ο Ζακ Σιράκ και ο Τόνι Μπλερ, για τους φονικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε πέρσι το ΝΑΤΟ εναντίον της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οι 14 ξένοι ηγέτες που παραπέμπονται σε δίκη δεν είναι παρά οι Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ, Ουίλιαμ Κοέν, Τόνι Μπλερ, Ρόμπιν Κουκ, Τζορτζ Ρίτσαρντσον, Ζακ Σιράκ, Ιμπέρ Βεντρίν, Αλέν Ρισάρ, Γκέρχαρντ Σρέντερ, Γιόσκα Φίσερ, Ρούντολφ Σάρπινγκ, Χαβιέρ Σολάνα και Ουέσλι Κλαρκ. Ολοι θεωρούνται ένοχοι εγκλημάτων πολέμου για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το Μάρτη μέχρι τον Ιούνιο του 1999.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αγόρευση του δικαστή Αντρίγια Μιλουτίνοβιτς μπροστά σε πλήθος άνω των 300 δημοσιογράφων, παρουσία διπλωματικών αξιωματούχων από τη ΛΔ Κορέας, το Ιράν και χώρες της Αφρικής.

«Εχουμε περισσότερες από αρκετές μαρτυρίες και στοιχεία για την υπόθεση. Η επιτροπή δικαστών έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει αυτή τη δίκη εν απουσία των κατηγορουμένων. Τα έγγραφα των κατηγοριών και οι δικαστικές αποφάσεις θα επιδοθούν στους ενεχόμενους με διπλωματικό ταχυδρομείο», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, προσθέτοντας πως «δεν κλήθηκαν στο δικαστήριο μάρτυρες, γιατί μάρτυρες είναι όλος ο γιουγκοσλαβικός λαός και ως εκ τούτου κανένα δικαστήριο πουθενά στον κόσμο δεν είναι τόσο μεγάλο για να τους φιλοξενήσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ