Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ασταθής» βάση διαπραγμάτευσης

Αθήνα και Σκόπια συζητούν τις προτάσεις Νίμιτς, οι οποίες κινούνται στη λογική της «διπλής ονομασίας»

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, κάτω και από την αμερικανική πίεση, συμφώνησε να αποδεχτεί, όπως το έπραξε και η ελληνική κυβέρνηση, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την υπόθεση της ονομασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δηλώνει πως δέχεται μόνο μια λύση που θα περιγράφει αυτήν τη χώρα με ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, έχει και αυτή αποδεχτεί το πλαίσιο Νίμιτς.

Από την πλευρά της και η ηγεσία της ΠΓΔΜ, μετά από σύσκεψη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας την περασμένη Κυριακή, απάντησε με ένα συγκρατημένο «ναι» στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση των προτάσεων του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Η μακεδονική θέση καθορίστηκε και όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η Μακεδονία συνεχίζει να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική διαδικασία. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση» ήταν η λακωνική ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η ΠΓΔΜ φέρεται να αποδέχεται να συζητήσει για τις δύο (που δεν εμπεριέχουν χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό) από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες του παρόντος σχεδίου Νίμιτς, «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα Σκόπια δεν αποδέχονται την αναγραφή της επίσημης διεθνούς ονομασίας στα διαβατήρια, ούτε και τροποποίηση του Συντάγματος.

Η ακριβής θέση των Σκοπίων θα διαβιβαστεί στον Μάθιου Νίμιτς και η συνέχεια θα δοθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα κληθούν οι πρεσβευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αφότου λάβει την εισήγηση της ΠΓΔΜ και ακούσει τις ελληνικές θέσεις (η Αθήνα δε θα δώσει γραπτό υπόμνημα), ο κ. Νίμιτς σκέφτεται να εισέλθει σε εντατική διαπραγμάτευση θέτοντας άτυπο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μάθιου Νίμιτς θα προτείνει τα ονόματα «Νέα Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Τα Σκόπια έχουν απορρίψει την πρώτη ονομασία, έχοντας ήδη ενημερώσει σχετικά την αμερικανική πλευρά, κατά τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Πρόσκληση στο ΝΑΤΟ;

Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της, πληροφορίες που μετέδωσε το «Mega» αναφέρουν πως το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει πως τα Σκόπια θα προσκληθούν στο ΝΑΤΟ ανεξαρτήτως των ελληνικών αντιρρήσεων.

Στο Πεντάγωνο υποδέχτηκαν τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, στον οποίο και ανακοίνωσαν πως η χώρα του στρατιωτικά είναι έτοιμη για την ένταξη στη Συμμαχία. Ο υπουργός είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς, από τον οποίο άκουσε ότι οι ΗΠΑ θα εισηγηθούν την αποδοχή των αιτήσεων της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ