Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαδηλώσεις η απάντηση των Σέρβων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε καθημερινό φαινόμενο εξελίσσονται οι διαδηλώσεις των Σέρβων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου κατά της μονομερούς ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, αλλά και της επικείμενης ανάπτυξης του ευρωστρατού κατοχής (EULEX) στην περιοχή, όπου έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει και η ελληνική κυβέρνηση. Διαδηλώσεις έγιναν χτες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια όταν η εμφάνιση Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, αλλά και «βροχή» από πέτρες και μπουκάλια. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα. Τελικά, η ένταση εκτονώθηκε με την επέμβαση στρατιωτών της KFOR, ενώ ο απολογισμός ανέφερε τον τραυματισμό 10 αστυνομικών...

Ηγετική εμφάνιση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο με έντονο το άρωμα «διχοτόμησης» έκανε στην Πρίστινα χτες και ο Σέρβος υπουργός Κοσσυφοπεδίου, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Εισήλθε στην επαρχία παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της διοίκησης του ΟΗΕ, προφανώς επειδή δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς (ένεκα των αναμενόμενων σερβικών και κυρίως ρωσικών αντιδράσεων). Ο Σάμαρτζιτς σημείωσε ότι παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει προκαλέσει η παράνομη μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας «το σερβικό κράτος θα κάνει το καθήκον του για να εξασφαλίσει στη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου ίσες συνθήκες διαβίωσης με τους άλλους κατοίκους της Σερβίας». Προχτές, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε τις ΗΠΑ και όσες άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους στο Κοσσυφοπέδιο να ανακαλέσουν την απόφασή τους «γιατί διαφορετικά δε θα αποκατασταθεί η ομαλότητα και η τάξη ούτε στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ούτε αλλού στον κόσμο»...

Η Ρωσία απειλεί με στρατιωτική επιστροφή στο Κοσσυφοπέδιο

Ο «διάδοχος» του Βλ. Πούτιν για το προεδρικό αξίωμα στις 2 Μάρτη, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ (με 70% στις δημοσκοπήσεις) αποφάσισε να συνεχίσει τις προεκλογικές εμφανίσεις, χρησιμοποιώντας το διεθνή ρόλο της χώρας του. Τη Δευτέρα ο Μεντβέντεφ, Α' αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ενεργειακού μονοπωλίου της «Gazprom», μετέβη μαζί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι, όπου για άλλη μια φορά διαβεβαίωσαν για τις ρωσικές θέσεις για το Κοσσυφοπέδιο, όπως και για την υποστήριξη της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και της κατασκευής του αγωγού «South Stream».

Εκανε λόγο «για ενέργειες που καταστρέφουν το σύστημα της διεθνούς νομιμότητας και της ασφάλειας» και προειδοποίησε ότι «δε θα υπάρξει εξομάλυνση σχέσεων με τα κράτη που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία, εάν δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους».

Παράλληλα το ρώσικο ΥΠΕΞ, διατύπωσε ξανά αίτημα για συμβιβασμό στο Κόσσοβο και υπενθύμισε με νόημα ότι η Ρωσία είχε «ειρηνευτικό σώμα» στο Κόσσοβο από το 1999 έως το 2004, αναφορά που ερμηνεύεται και ως απειλή για σχέδια επιστροφής των ρωσικών δυνάμεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξοπλίζουν το προτεκτοράτο οι ΗΠΑ (2008-10-08 00:00:00.0)
Η Ρωσία δείχνει τα «δόντια» της... (2008-02-28 00:00:00.0)
Αναγνωρίσεις και αντιδράσεις προκαλεί η «ανεξαρτησία» (2008-02-20 00:00:00.0)
Γενικός αναβρασμός... (2004-03-19 00:00:00.0)
Εντασης συνέχεια παρά την απελευθέρωση των Σέρβων (1999-01-15 00:00:00.0)
Αλβανόφωνες αρνήσεις, σερβικές προτάσεις... (1998-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ