Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σχέδιο εισβολής των ιδιωτών

Στα χέρια της διοίκησης του ΟΛΠ, οι προτάσεις για το στρατηγικό σχέδιο μετατροπής του λιμανιού σε ιδανικό πεδίο δράσης των ιδιωτών

Σε «πολιορκία» από ιδιώτες και εφοπλιστές τίθεται το λιμάνι του Πειραιά, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που καταστρώθηκε για λογαριασμό της ΟΛΠ ΑΕ, το οποίο προβλέπει τον τεμαχισμό του λιμανιού και την παραχώρηση των πιο κερδοφόρων δραστηριοτήτων του στα χέρια των ιδιωτών, εφοπλιστών αλλά και πολυεθνικών! Το σχέδιο καταστρώθηκε από τον όμιλο εταιριών «ΚΑΝΤΟΡ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ», «PTC Port and Transport Consulting Bremen», «Ρόγκαν και Συνεργάτες ΑΕ» και των υπεργολάβων τους «Brown and Root», «Sheila Farell», «Σ. Σάγιας και Συνεργάτες»!

Οι κατευθύνσεις του «επιχειρησιακού σχεδίου», επιβεβαιώνουν τα «σενάρια» που συνόδευσαν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Πολύ περισσότερο, οι ιδιώτες που θα διαχειρίζονται τμήματα του λιμανιού, θα χρηματοδοτούνται και από το κράτος για τις δραστηριότητές τους!

Την «τελική έκθεση του Στρατηγικού Σχεδίου» στην οποία περιλαμβάνονται αυτές οι κατευθύνσεις, την επεξεργάστηκε ήδη η επιτροπή παρακολούθησης του έργου, από την πλευρά του ΟΛΠ, έκανε τις προτάσεις της - που στο σύνολό τους δεν απέχουν από τις προτάσεις του συμβούλου - και στις 10 Νοέμβρη τις παρέδωσε στον ΟΛΠ για τις τελικές αποφάσεις.

Το μοντέλο οργάνωσης και εκμετάλλευσης του ΟΛΠ, όπως προτείνεται, προβλέπει τη δημιουργία τριών οργανωτικών μονάδων:Επιβατικό λιμένα, μονάδα διαχείρισης χώρων και εμπορικό λιμένα. Οι κύριες οργανωτικές μονάδες θα διαχειρίζονται το σύνολο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του ΟΛΠ και μπορούν να μετεξελιχθούν σε αυτόνομες θυγατρικές εταιρίες της «ΟΛΠ ΑΕ»! Εξαιρετικά σημαντικό είναι, ότι θα επιχειρηθεί «η ενίσχυση του εμπορικού προσανατολισμού»κάθε οργανωτικής μονάδας «μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων συνεργασιών με ιδιωτικούς φορείς»!

Το δικαίωμα διοίκησης του λιμανιού μένει στην «ΟΛΠ ΑΕ», η οποία μπορεί να προβεί στην παραχώρηση χώρων σε θυγατρικές που θα συστήσει. Ωστόσο, ο ΟΛΠ ή οι θυγατρικές του εταιρίες, θα μπορούν να εκμεταλλεύονται ακόμη και σε συνεργασία με τρίτους το λιμάνι, με «εκμισθώσεις, κοινές εταιρικές κοινοπραξίες, παραχωρήσεις» και μάλιστα με «καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»!!!

Ειδικότερα, σχετικά με την «εισβολή» των ιδιωτών, προτείνεται η δυνατότητα διαχείρισης από τρίτους, του Εκθεσιακού Κέντρου του ΟΛΠ. Επίσης, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς προτείνεται η κατασκευή νέων επιβατικών σταθμών από την «ΟΛΠ ΑΕ» ή τη θυγατρική της με βάση « προδιαγραφές των ακτοπλοϊκών εταιριών (!!!), που θα προβούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις των σταθμών και θα αναλάβουν στη συνέχεια την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους»! Για τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων προτείνεται η διατήρηση μέρους τους και η « παραχώρηση του υπολοίπου σε εξειδικευμένη εταιρία που μπορεί να γίνει είτε με μακροχρόνια μίσθωση είτε με σύμβαση διαχείρισης, που προβλέπει μοίρασμα των κερδών»!

Την εποπτεία του νέου μοντέλου θα έχει μια «Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή», αναλαμβάνοντας ένα ρόλο που μέχρι σήμερα είχε απευθείας το ΥΕΝ. Ενα από τα καθήκοντα αυτής της αρχής, θα είναι και η « προστασία του ίδιου του λιμένα από αδικαιολόγητες κρατικές ή άλλες παρεμβάσεις»!

Επίσης, θα δημιουργηθεί πλαίσιο και μηχανισμός χρηματοδότησης (!) από την κυβέρνηση προς την ΟΛΠ ΑΕ (ή και τις θυγατρικές της), που αφορά επιδοτήσεις για κατασκευή λιμενικών έργων και άλλα.

Σ' ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής κίνησης, ο σύμβουλος θέτει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση της πρότασης, την αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου (κάτι με το οποίο διαφωνεί η επιτροπή του ΟΛΠ) και την ελευθερία καθορισμού των τιμολογίων! Ο τεμαχισμός και η παράδοση των δραστηριοτήτων του ΟΛΠ επιβεβαιώνεται και με την πρόταση για την εξυπηρέτηση της κίνησης των κρουαζιερόπλοιων η οποία προβλέπει εκτός των άλλων «δημιουργία ανεξάρτητης επιχειρησιακής μονάδας»!

Αμφισβητείται η Ζώνη!

Στο Στρατηγικό Σχέδιο, τίποτα δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία της Ζώνης, ενώ «ύποπτη» για το μέλλον της είναι η πρόταση της επιτροπής και του συμβούλου για: «αναδιάταξη χώρων». Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόταση ενδεχόμενης αναδιοργάνωσης της Ζώνης, που θα επιτρέψει να «ελευθερωθούν χώροι που ο ΟΛΠ θα μπορέσει να διαθέσει για πιο αποδοτικές δραστηριότητες», γεννά σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον της Ζώνης και των εργαζομένων σ' αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ