Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύμπτωμα της ιδιωτικοποίησης τα προβλήματα

«Το νερό είναι αγαθό ζωτικής σημασίας. Πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και να είναι κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση του λαού, δηλαδή της δικής του εξουσίας».

Αυτό τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑθ). Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «συμπτώματα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, της παράδοσής της στο κεφάλαιο», σημειώνοντας πως «το μέγα σκάνδαλο για μας είναι η παράδοση του ζωτικού αγαθού του νερού στην ιδιωτική κερδοσκοπία».

Αναφερόμενη στο πρόσφατο παρελθόν θύμισε ότι «το 1999 η ΕΥΑΘ, μαζί με τον ΟΛΘ μετατράπηκε σε ΑΕ και μπήκε στο Χρηματιστήριο επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ, τότε ως αντιπολίτευση, συμφωνούσε. Αλλωστε και τα δυο κόμματα εφαρμόζουν πιστά τις πολιτικές της ΕΕ, που συναποφασίζουν. Στην περίπτωσή μας εφαρμόζουν πιστά την κοινοτική οδηγία 2060, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 3199. Μια οδηγία που μοναδικό γνώμονα για τη χρήση και τη διαχείριση υδάτινων πόρων έχει την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Η Σ. Καλαντίδου επισήμανε ότι σήμερα ο λαός της Θεσσαλονίκης «έχει να αντιμετωπίσει το πανάκριβο νερό από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΑΘ, έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα υδροδότησης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη», αλλά και προβλήματα ρύπανσης και ποιότητας του νερού. Οσον αφορά τους εργαζόμενους στην επιχείρηση τόνισε πως «μειώνονται συνεχώς και βιώνουν την αντεργατική πολιτική υπονόμευσης των δικαιωμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ