Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Στο πλαίσιο των επιλογών των ΗΠΑ

Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες υπό τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. «Τώρα είναι η χρυσή στιγμή», δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Ο. Ρεν

Η κυβέρνηση κινείται μεθοδικά και συστηματικά στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στη βάση της πρότασης Νίμιτς στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ηδη οι συνομιλίες υπό τον Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη εντατικοποιούνται. Στο πλαίσιο αυτό πασχίζει να πιέσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δεχτεί μια ονομασία «κοινά αποδεκτή». Μάλιστα, αφήνει να διαρρέει ότι αν και θα προτιμούσε το όνομα «Ανω Μακεδονία» για διεθνή χρήση επειδή περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ωστόσο αποδέχεται ακόμα και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται στο εσωτερικό, επιδιώκοντας τη διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης και αποδοχής της πρότασης που παζαρεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν κλίμα συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση, επικαλούμενα τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που γίνονται στον ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ στο συλλαλητήριο που προανήγγειλε ο ΛΑ.Ο.Σ. στη Θεσσαλονίκη την επόμενη βδομάδα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Λ. Ζαγορίτη στον ΑΝΤ1, ο οποίος τάχθηκε κατά του συλλαλητηρίου. Οπως είπε, «δικαίωμα του κ. Καρατζαφέρη είναι να ανακοινώνει συλλαλητήριο, δε νομίζω όμως ότι θα προσφέρει κάτι το συλλαλητήριο σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Καρατζαφέρης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα θέμα».

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες ότι οι συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων υπό τον Μ. Νίμιτς θα επαναληφθούν την Παρασκευή. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής ανακοίνωσε ότι θα έχει «συνεχείς συνομιλίες» με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν αναμένεται να υπάρξει δημόσια δήλωση ή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες».

Υπέρ λύσης και τα Σκόπια

Υπέρμαχος της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίζεται και η ηγεσία των Σκοπίων. Ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε δηλώσεις που έκανε χτες στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της ΕΕ, Ολι Ρεν, είπε ότι αυτό αποτελεί «επιθυμία της κυβέρνησης των Σκοπίων», όμως, συμπλήρωσε, υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπερβούμε».

Ο Μπ. Τσερβένκοφσκι επανέλαβε ότι η διαφορά της χώρας του με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας είναι διμερής και σημείωσε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι «κατά κοινή παραδοχή» η χώρα του πληροί τα κριτήρια τα οποία θα της επέτρεπαν να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζοντας, όμως, ανέφερε ότι «η Ελλάδα, ως μέλος και των δύο οργανισμών, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας, ο Μπ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι η χώρα του «είχε και θα έχει εποικοδομητική στάση», καθώς είναι προς το συμφέρον της «να βγει από τη μέση το θέμα αυτό» και να απαλλαγεί από την «αναχρονιστική», όπως τη χαρακτήρισε, ονομασία της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν με τον Μπ. Τσερβένκοφσκι το θέμα της ονομασίας και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό, «τώρα που είναι η χρυσή στιγμή», όπως χαρακτηριστικά είπε. Δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απόλυτα ενήμερη για τις προτάσεις Νίμιτς και κατέληξε λέγοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας των υποψηφίων για ένταξη χωρών με τις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι βασικός παράγοντας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τέλος, ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τα Σκόπια και το Τέτοβο την ερχόμενη βδομάδα.

Ο Τσερβένκοφσκι θα συναντηθεί σήμερα με τον Χαβιέ Σολάνα και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Δευτέρα την Αθήνα και να συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις αρχές Απρίλη.

«Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, από τη Βουδαπέστη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Φέρεντς Γκιούρτσανι. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει την υποψηφιότητα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία θα εξεταστεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ