Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
«Αλλαξε ο Μανωλιός... »

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» να τα «βρούνε μεταξύ τους», κάτι που αποδέχτηκε χτες ο υπουργός Εργασίας δίνοντας προθεσμία μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη

Περιθώριο μέχρι τα μέσα Οκτώβρη έδωσε ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣΕΕ για να υποβάλουν κοινή πρόταση για τα εργασιακά, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση του αντεργατικού πακέτου. Η κίνηση αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού στο αίτημα, στο οποίο είχαν καταλήξει νωρίτερα οι λεγόμενοι «κοινωνικοί εταίροι» και μεταφέρθηκε στον υπουργό από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Χ. Φώλια, στην απογευματινή τους συνάντηση χτες, στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου».

Οπως είχε προκύψει στις πρωινές συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τα προεδρεία του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ, οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν μεταξύ τους διάλογο για τα εργασιακά, το αποτέλεσμα του οποίου και θα υποβάλουν στην κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΠΑΜΕ για τακτικισμούς και ελιγμούς από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έτσι ώστε με διάφορους τρόπους να μπορέσει να συντηρήσει στη ζωή το χρεοκοπημένο, στη συνείδηση των εργαζομένων, «κοινωνικό διάλογο». Χαρακτηριστική είναι και δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος έφερε σαν καλό παράδειγμα συνεργασίας των «εταίρων» την τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει τη «σφραγίδα» των θυσιών για τη διατήρηση στην ΟΝΕ.

Αν και ο Τ. Γιαννίτσης έκανε δεκτό το «αίτημα» που πρωτοδιατύπωσε δημόσια ο ΣΕΒ - και το οποίο του επιτρέπει να εμφανίζεται ως «Πόντιος Πιλάτος» - έθεσε αυστηρές προϋποθέσεις για το χρονικό ορίζοντα και το περιεχόμενο. Ετσι, ζήτησε οι προτάσεις που θα φέρουν, αφ' ενός, να μην παραπέμπουν τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής στις... καλένδες και, αφ' ετέρου, να βρίσκονται στα πλαίσια των γενικότερων θέσεων της κυβέρνησης για τα εργασιακά!!! Οπως χαρακτηριστικά είπε, η ευθύνη για την ανεργία ανήκει στην κυβέρνηση και σε κανέναν «κοινωνικό εταίρο» και δε θα δεχτεί προτάσεις που οδηγούν σε ισορροπίες αδράνειας. Υπενθύμισε μάλιστα, ότι από τον Ιούλη και μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί στο υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις και ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα στις απόψεις των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Με βιομηχάνους και εμπόρους

Πριν τη συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας, είχαν γίνει δυο διαδοχικές συναντήσεις της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και την ΕΣΕΕ, όπου και καταλήχθηκε η νέα στρατηγική, παρά τις «διακηρυγμένα αντίθετες θέσεις» σε διάφορα ζητήματα, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Οι συναντήσεις αυτές θα ενταθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι έντονες διεργασίες και συμφωνίες δείχνουν ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι εφ' όλης της ύλης για τα εργασιακά που καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ με το προεδρείο του ΣΕΒ, τόσο ο Χ. Πολυζωγόπουλος όσο και ο Λ. Αντωνακόπουλος έπλεξαν το εγκώμιο του «κοινωνικού διαλόγου» και εμφανίστηκαν να είναι δυσαρεστημένοι από την τακτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε την ανάγκη και την ευχή ο διάλογος να οδηγήσει σε «ευρύτερες συμφωνίες με τους εργοδότες» και τάχτηκε κατά των μονομερών, όπως είπε, ρυθμίσεων του υπουργού Εργασίας. Πρόσφερε μάλιστα και το πρώτο αντάλλαγμα, για ασφαλιστική κάλυψη εμπόρων και άλλων επαγγελματιών μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Ανεργία (ΛΑΕΚ). Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε ότι σημασία δεν έχουν οι «διαφωνίες» αλλά ότι γίνεται «κοινωνικός διάλογος»!

«Να τα βρούμε μεταξύ μας», ήταν η φράση που ακούστηκε πολλές κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά τη συνάντηση ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Χ. Φώλιας, επικαλέστηκε το κλίμα της «κοινωνικής συνεννόησης» που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια με τη ΓΣΕΕ και ζήτησε να διαφυλαχτεί. Εξάλλου, αυτή επέτρεψε στους μεγαλεμπόρους να κάνουν λάστιχο της εργασιακές σχέσεις, να αυξήσουν την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων και να μετατρέψουν σε άτυπο «καθεστώς» πολλά από αυτά που σήμερα η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ