Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Αποφάσεις συντονισμένου αγώνα

Σημαντικές αποφάσεις για την υπεράσπιση γενικότερων και ειδικότερων κατακτήσεων, συντονισμό του αγώνα και συσπείρωση με το ΠΑΜΕ

Σε ενωτική ταξική δράση μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μπει φραγμός στη λαίλαπα της επίθεσης που δέχονται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και σε δυναμική διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι οικοδόμοι της Αθήνας στην ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που έγινε την Κυριακή. Η ΓΣ του Συνδικάτου, που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή νέων οικοδόμων, αλλοδαπών και εργαζομένων από πολλούς τόπους δουλιάς, ενέκρινε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της διοίκησης.

Την εισήγηση της διοίκησης για τον απολογισμό δράσης έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δ. Βανδώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις κατακτήσεις των οικοδόμων και κατέθεσε τους στόχους για το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του αγωνιστικού ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Στην εισήγηση τονίστηκε η στήριξη του αγωνιστικού προγράμματος του ΠΑΜΕ και η διενέργεια 24ωρης κλαδικής απεργίας μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, με βάση την απόφαση της Ομοσπονδίας. Ακόμα, εξουσιοδότηση της διοίκηση για κατάρτιση προγράμματος κινητοποιήσεων και περιφρούρησης του 5ήμερου - 7ωρου από Οκτώβρη μέχρι Δεκέμβρη και διαμόρφωση προϋποθέσεων για κόψιμο των υπερωριών από 1/1/2001.

Οσον αφορά τον απολογισμό δράσης, στην εισήγηση αναφέρονται οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη με την καταβολή 150.000 δραχμών σε κάθε σεισμόπληκτο οικοδόμο. Ακόμα, τη δημιουργία Επιτροπής Νεολαίας και την υπογραφή πάνω από 20 διμερών συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις περίπου 7% και κατώτερο μεροκάματο 10.000 ή 10.500 δραχμές. Σημαντικός αριθμός στάσεων εργασίας σε εταιρίες, με θετικά αποτελέσματα και αποτελεσματική παρέμβαση τις ημέρες του καύσωνα.

Την ανάγκη συνεργασίας και ενωτικής δράσης απέναντι στα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισήμαναν στους χαιρετισμούς τους οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ενωσης Χειριστών και του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας.

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση έκανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δίωξη του Συνδικάτου από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ για ακύρωση των εκλογών, καταγγέλλοντας ότι γίνεται προσπάθεια περιορισμού της δράσης και της παρέμβασης του Συνδικάτου από κυβέρνηση και εργοδότες.

Οι ομιλητές στη ΓΣ αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα όπως την υγιεινή και ασφάλεια, την κατάσταση των νέων οικοδόμων, τα σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και την σύσταση εργοταξιακών επιτροπών.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε - με ένα μόνο λευκό - ψήφισμα στο οποίο θέτονται συγκεκριμένα αιτήματα και καταγγέλλονται κυβέρνηση και εργοδοσία για την επίθεση που κάνουν στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ενώ δηλώνεται και η στήριξη του αγωνιστικού προσκλητηρίου του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, καταγγέλλονται οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των διοικήσεων ΕΚΑ - ΓΣΕΕ για τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη.

Τα αιτήματα, μεταξύ άλλων, που θέτει το ψήφισμα είναι: Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, επαναφορά συντελεστή του 1 τ.μ,, 1,50 ένσημο, κατάργηση άρθρου 26 του Ν. 2520, διατήρηση βαριών και ανθυγιεινών και επέκταση τους, συντάξεις στο ύψος των αποδοχών της τελευταίας διετίας με κατώτερες στα 25 ΗΑΕ, επαναφορά 4.050 ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και κλιμακωτή αύξηση 3% ανά 300 ένσημα, σύνταξη στα 55 για βαριά και ανθυγιεινά και 60 γενικά, αναγνώριση υπέρ αγνώστων ένσημα, μέτρα ώστε ο ΟΕΚ να εκπληρώσει τον κοινωνικό του ρόλο και αύξηση εργοδοτικής εισφοράς σε αυτόν κατά 1%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία του κλάδου (2023-10-25 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια σε όσα μας τσακίζουν, οργάνωση και αντεπίθεση για όσα μας ανήκουν (2016-11-10 00:00:00.0)
Να φτάσει παντού το κάλεσμα της αντίστασης (2008-10-19 00:00:00.0)
Σε συνέλευση αύριο οι οικοδόμοι (1996-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ