Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Συμπαγές μέτωπο κόντρα στην ασυδοσία

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία των ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα, για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και το δικαίωμα στη δουλιά

Δυνατό «χαστούκι» στη διαλυτική αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εφοπλιστών, αλλά και παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη αποτελεί ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας, που δίνουν για μέρα σήμερα οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων, με τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων της στεριάς, για να προστατέψουν το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το δικαίωμά τους στη δουλιά και τη συγκοινωνιακή σύνδεση των ελληνικών νησιών με την υπόλοιπη χώρα. Χτες το πρωί, η απεργία επεκτάθηκε και σε πλοία της εταιρίας MFD.

Οι ναυτεργάτες ακινητοποίησαν τα 3 ταχύπλοα πλοία της MFD, «ΧΑΪ -ΣΠΙΝΤ», που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά και το ένα που δένει στο λιμάνι της Ραφήνας. Ταυτόχρονα, παρέμειναν για 6η μέρα ακινητοποιημένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας όλα τα πλοία των ακτοπλοϊκών εταιριών HELLAS FERRIES και G. A. FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου. Σημειώνεται ότι και οι τρεις εταιρίες αποτελούν θυγατρικές των « Μινωικών Γραμμών».

Η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας πάρθηκε χτες αργά το βράδυ από την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση με ενδιάμεσες διαβουλεύσεις με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ανδρέα Συρίγο και το μεγαλοαφεντικό των «Μινωικών Γραμμών» Παντελή Σφηνιά. Νωρίς το πρωί και αμέσως μετά την ακινητοποίηση των «ΧΑΪ - ΣΠΙΝΤ», έγινε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, του Π. Σφηνιά και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός ακολούθησε και πάλι την τακτική του ...«Πόντιου Πιλάτου» και αυτό όταν, εμμέσως, παραδέχτηκε στη διάρκεια της συζήτησης ότι τα ναυτεργατικά αιτήματα είναι βάσιμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, η τακτική αυτή αποθράσυνε τον Π. Σφηνιά, ο οποίος ...ενίσχυσε την αδιαλλαξία του και επιδόθηκε σε νέες απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των πληρωμάτων. Μέλη πληρωμάτων ...προσκλήθηκαν στα γραφεία της εταιρίας, για να υπογράψουν δηλώσεις ...μετανοίας, κάτι που βεβαίως αρνήθηκαν.

Μ' αυτόν τον αγώνα, οι ναυτεργάτες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, «την εκπλήρωση των προβλεπομένων από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεώσεων των εταιριών (αμοιβές εξπρές δρομολογίων, διανυκτερεύσεων, καταβολή μισθού ελλείποντος, υπερωριών, αναδρομικών κλπ.)», την εφαρμογή του ΝΔ 187/73 το οποίο προβλέπει την 10μηνη κίνηση των πλοίων και 2 μήνες ετήσια επιθεώρηση. Διάταγμα, που έχει παραβιάσει ο ίδιος ο υπουργός, καθώς υπέγραψε για να τεθούν σε ετήσια επιθεώρηση 5 πλοία της HF - αν και αυτά τα πλοία έχουν ήδη επιθεωρηθεί για το 2000 - με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο πάνω από 350 ναυτεργάτες!

Η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων και της νομοθεσίας από τις «Μινωικές Γραμμές», με τη συγκατάθεση του ΥΕΝ, αποτελούν προάγγελο για τα όσα επιφυλάσσονται για τους ναυτεργάτες με την εφαρμογή του εκτρωματικού Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92, ο οποίος «σπάει» το καμποτάζ και μετατρέπει τις ελληνικές θάλασσες σε ξέφραγο αμπέλι. Αλλωστε, οι προτάσεις που κατέθεσε ο Π. Σφηνιάς στη λεγόμενη ...«Επιτροπή Προσωπικοτήτων », που έχει συστήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για να καθορίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, είναι σαφέστατες, καθώς αξιώνεται «ελεύθερη σύνθεση πληρώματος, εκτός των πληρωμάτων ασφαλείας», «ελεύθερη διάρκεια δρομολόγησης πλοίου», «ελεύθερη χρονική διάρκεια ζωής του κάθε πλοίου»!

Η ΠΕΜΕΝ και ο « ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με χτεσινή τους ανακοίνωση, χαιρετίζουν τον αγώνα των ναυτεργατών και καταγγέλλουν την «εφοπλιστική αδιαλλαξία που στηρίζεται από το ΥΕΝ» και σημειώνουν ότι «η κωλυσιεργία και η εμπλοκή της ΠΝΟ σε ατέλειωτες "διαπραγματεύσεις" αποθρασύνει τους εφοπλιστές». Τα δύο σωματεία τονίζουν ότι: «Η θέση των σωματείων μας για την επέκταση και την κλιμάκωση του αγώνα σε όλα τα πλοία εναρμονίζεται με τη θέληση των συναδέλφων και απαντά στις ανάγκες της αποτελεσματικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ