Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ατιμώρητα εγκλήματα!

Διημερίδα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, ένα από τα σοβαρά προβλήματα της εργατικής τάξης, τέθηκε στο επίκεντρο διήμερου που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στα πλαίσια των εργασιών του επισημάνθηκε ότι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η πάλη για τη διεκδίκηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς πολλά εργοστάσια κι άλλοι χώροι δουλιάς έχουν μετατραπεί σε «γκέτο» με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να χάνουν τη ζωή τους κι άλλοι ν' αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε, ότι το πρόβλημα είναι πρώτα πολιτικό και πηγάζει από τη βαθιά ταξική πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που ο μοναδικός του «νόμος» είναι «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Οι πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος εντοπίζονται στην έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου, στη μη εφαρμογή του υπάρχοντος, στον ανύπαρκτο έλεγχο από τα όργανα της πολιτείας. Ολες αυτές οι «ελλείψεις» αποτελούν μεθόδευση για να μπορούν ν' αυξάνονται τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσαν οι ομιλητές στη διημερίδα, σύμφωνα με τα οποία οι επιθεωρητές εργασίας σε όλη τη χώρα είναι 350, ενώ οι ανάγκες απαιτούν πάνω από 1.300. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το χαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, χαρίζοντας περισσότερα προνόμια στην εργοδοσία. Στη χώρα μας τα εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 20.000 και δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους, ενώ όσον αφορά στις επαγγελματικές ασθένειες, θεωρούνται ανύπαρκτες, αν και κάθε χρόνο πάνω από 11.000 εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας.

Ποιοι ευθύνονται

Στην ομιλία του ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ότι «όλο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων κι αυτό λόγω της επίθεσης που εξελίσσεται με την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ασύδοτη δράση των εργοδοτών. Υπάρχει δηλαδή μία σύμπλευση, μία συνενοχή των εργοδοτών και της κυβέρνησης». «Οι εργοδότες - τόνισε - οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τα ατυχήματα και για τις επαγγελματικές ασθένειες, μέσα από τις συγκεκριμένες πολιτικές που ασκούνται, μένουν στο απυρόβλητο. Πολύ μεγάλες είναι και οι ευθύνες του εργατικού κινήματος. Και στο ζήτημα αυτό υπάρχουν δύο βασικές γραμμές. Υπάρχει η συναινετική πλευρά όπου λέει «πρέπει ν' αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα», παίζει με τα ζητήματα της ατομικής ευθύνης και συνεχώς διολισθαίνει στις αξιώσεις των βιομηχάνων για ν' απαλλαγούν από εισφορές, από τα βαριά και ανθυγιεινά, από την εισφορά του επαγγελματικού κινδύνου, ενώ θα 'πρεπε το ακριβώς αντίθετο να κάνει. Υπάρχει και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που λέει ότι η ίδια η εργατική τάξη πρέπει να βγει στο προσκήνιο γι' αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Γιατί βεβαίως έχει αξία το πώς αμείβεται η εργατική τάξη, αλλά εδώ μπαίνει κι ένα ζήτημα σεβασμού της αξιοπρέπειάς της, της ίδιας της ζωής της. Κι εδώ είναι που πρέπει ν' ανοιχτούν χοντρές ρήξεις και με την κυβέρνηση και με τους εργοδότες και με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό».

Στη Λάρισα

Στα 1.363 έφτασαν τα εργατικά ατυχήματα στο Νομό Λάρισας, εκ των οποίων τα 24 ήταν θανατηφόρα, από το 1990 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ, ενώ αρκετά ακόμη ατυχήματα δε δηλώνονται.

Παρουσιάζοντας στη διημερίδα τα στοιχεία, ο Πάρις Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε ότι η ανασφάλιστη εργασία στο νομό ξεπερνά το 30% και ότι είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι επιχειρήσεις που καταβάλλουν το ανθυγιεινό επίδομα. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νομό σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, επισήμανε ότι στα μεγάλα εργοστάσια με πάνω από 150 εργαζόμενους, που ξεπερνούν τα 20, λειτουργεί μόνο μία επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα και τρεις - τέσσερις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι τεχνικοί ασφαλείας, σε πολλές επιχειρήσεις, έχουν τυπικό χαρακτήρα, ενώ σε καμία απ' αυτές δεν υπάρχει γιατρός εργασίας.

Καθημερινή μάχη

«Η μάχη που δίνουμε κάθε μέρα για καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι ακατάπαυστη», τόνισε στην ομιλία του ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. «Είναι μια μάχη - συνέχισε - με μεγάλες απώλειες συναδέλφων, με δάκρυα και αίμα, με πολλούς ανάπηρους, σακατεμένους, με πολλούς νεκρούς». «Θ' αγωνιστούμε - είπε - με όλες μας τις δυνάμεις για τα δικαιώματά μας, για τη ζωή μας, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Για μια σύγχρονη υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν αρκεί να εφαρμοστεί η λειψή νομοθετική προστασία που υπάρχει. Θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια από το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία για να συνεχιστεί αυτή η δουλιά και να φτάσει μέσα στα εργοστάσια. Χρειάζεται να εκλεγούν επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα εργοστάσια, να εντοπίζουν τα προβλήματα, να διαμορφώνουν προτάσεις και να διευρύνουν τα αιτήματα των εργαζομένων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και τη μη τήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, τεκμηρίωσε και ο Χ. Χατζής, Διδάκτωρ Ιατρικής, γιατρός εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, μέλος της Επιτροπής για την Υγιεινή και την Ασφάλεια της ΓΣΕΕ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Επαγγελματικός κίνδυνος και υγεία, ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου». Ο Χ. Χατζής επισήμανε την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου που θα επιβαρύνει καθαρά τον εργοδότη.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη «μεθοδολογία για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου», ο γιατρός εργασίας Σπ. Δρίβας τόνισε ότι αυτή έχει τέσσερις παραμέτρους: την πρόληψη, την ευθύνη, τη διαχρονικότητα και τη δημοκρατία.

Την έννοια του επαγγελματικού κινδύνου και των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων ανέλυσε ο Μ. Παπαδόπουλος, Μηχανολόγος, μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ και του ΔΣ της ΕΛΥΝΥΑΕ, ο οποίος τόνισε ότι ένοχοι για τις σημερινές άθλιες συνθήκες εργασίας είναι το κράτος, η εργοδοσία και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο διήμερο μίλησαν επίσης ο Αλέξης Τσώλης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και ο Αλέκος Καραγεωργίου, επιθεωρητής εργασίας Βόλου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ο βοηθός νομάρχη Ν. Κουτσομάρκος, εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ