Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΨΑΡΑΔΕΣ
Να μην εφαρμοστούν τα αντιαλιευτικά μέτρα της ΕΕ

Σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Κερατσίνι οι ιδιοκτήτες γρι - γρι έδεσαν χτες τις μηχανότρατες

Ορατά είναι τα προβλήματα που προκαλεί ο κανονισμός της ΕΕ, 1967/2006, ο οποίος επιβάλλει μεγάλους περιορισμούς σε όλο το φάσμα της αλιείας. Αντιδρώντας στο μέτρο που αφορά μόνο τα γρι - γρι, ψαράδες έδεσαν τις μηχανότρατές τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους και στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, καθώς και στην Καβάλα.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1/1/2008 επιβάλλει στους ψαράδες να ψαρεύουν ακόμα πιο μακριά από την ακτή, σε ακόμα πιο βαθιά νερά, με ακόμα μεγαλύτερα «μάτια» στα δίχτυα, πολύ λιγότερες μέρες και με μεγαλύτερη αστυνόμευση. Οπως αναφέρεται από ιχθυολόγους, πρόκειται για έναν τελείως αντιεπιστημονικό κανονισμό, που καθιστά τους ψαράδες πειραματόζωα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη και θα τους εξαναγκάσει να σταματήσουν την αλιευτική δραστηριότητα. Η αλιευτική περίοδος για το γρι - γρι ξεκινά από την 1η Μάρτη και οι ψαράδες που αντιδρούν ζητούν να μην ισχύουν τα μέτρα μόνο για το συγκεκριμένο εργαλείο. Κάποιοι από αυτούς φαίνεται να τρέφουν και αυταπάτες πως αν προσφύγουν στην Κομισιόν θα τους ακούσει... Το ζήτημα πάντως είναι πως αν ο καθένας που έχει πρόβλημα προσπαθεί να σώσει μόνο το κεφάλι του, προφανώς δε θα πετύχει τίποτα. Επίσης, γίνεται όλο και πιο φανερό πως όσο εφαρμόζεται η ακολουθούμενη αντιαλιευτική πολιτική της ΕΕ από τους εκάστοτε κυβερνώντες, τα προβλήματα θα γίνονται όλο και πιο έντονα για όλους τους ψαράδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ