Τρίτη 4 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΝΔΟΣ»
Σπέρνουν κέρδη για επιχειρηματικούς ομίλους

Η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Πίνδος», από 98 σε 115 εκατ. ευρώ, και η επέκταση της περιοχής εφαρμογής του αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης, που έγινε χτες στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Το πρόγραμμα «Πίνδος» εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη των ορεινών όγκων στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του χειμερινού και θερινού τουρισμού. Ανοίγει το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, που θέλει να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλούτο της Πίνδου και να τον μετατρέψει σε εμπόρευμα. Σε πρώτη φάση, οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης συγκαλύπτονται με μέτρα και έργα που ενισχύουν την τοπική μικρή επιχειρηματικότητα, ώστε να ανοίξει στη συνέχεια, χωρίς αντιδράσεις, ο δρόμος για τις παρεμβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού άλλωστε, που ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, υπουργοί και άλλοι παράγοντες του δικομματισμού, διακηρύττουν την αμετάκλητη απώλεια του αγροτικού χαρακτήρα των ορεινών περιοχών της Πίνδου και την ανάγκη οικονομικής ανασυγκρότησής τους με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Και σ' αυτή τη λογική... «ανάπτυξης» εντάσσουν ολοένα και περισσότερες περιοχές. Ετσι λοιπόν αποφασίστηκε η διεύρυνση της περιοχής εφαρμογής του προγράμματος «Πίνδος» σε νέες περιοχές των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Γρεβενών, Φλώρινας, Κοζάνης, Τρικάλων και Λάρισας.

Εως σήμερα, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έργα και μελέτες που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 126 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έργα που αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, διάνοιξη δεκάδων τουριστικών δρόμων μέσα στο δρυμό της Πίνδου, μετατροπές και αποκαταστάσεις παλαιών κτιρίων και γεφυρών, αναπλάσεις χώρων, αναδείξεις οικισμών, αποκατάσταση εργαστηρίων παραδοσιακών επαγγελμάτων και λιθόκτιστων Κρηνών, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ