Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Λιτότητα για πάντα!
  • Και μετά την ΟΝΕ «σφίξιμο του ζωναριού», προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας
  • Ακάθεκτα στις ιδιωτικοποιήσεις
  • Σε ιδιώτες οι επιχειρήσεις που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών

Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών έδωσαν το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία, στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2000 το Σαββατοκύριακο.

Ιδιωτικοποιήσεις και σταθερότητα

Το πλαίσιο «διαιώνισης» της πολιτικής σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας έθεσε με την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, αναφερόμενος στη μετα-ΟΝΕ εποχή, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «ενταξιακό». Οπως είπε, «υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί μετά την ένταξη στην ΟΝΕ για να ολοκληρωθεί η μετάβαση της χώρας στη σύγχρονη εποχή», τονίζοντας ότι «στο χώρο της οικονομίας πρέπει να εδραιωθούν οι συνθήκες σταθερότητας: Ισχυρό νόμισμα, χαμηλός πληθωρισμός, μηδενικά ελλείμματα, μείωση χρέους, χαμηλά επιτόκια. Η σταθεροποίηση είναι πολύ πρόσφατη, υπάρχουν κίνδυνοι οπισθοδρόμησης».

Υπερήφανος για την πορεία καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας παρουσιάστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, την οποία χαρακτήρισε «διαρθρωτικές αλλαγές». Οπως είπε, «στη διετία 1998-1999 πραγματοποιήθηκαν 14 μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δρομολογήθηκαν άλλες 13, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2000. Τη διετία 1998-1999 τα συνολικά έσοδα από μετοχοποιήσεις και τη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν στο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων. Ειδικά για το 1999 τα έσοδα από τις μετοχοποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις θα ξεπεράσουν τα 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές». Μάλιστα συγκρίνοντας τις επιδόσεις της κυβέρνησης με αυτές της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, υποστήριξε ότι «ο περιορισμός του επιχειρηματικού ρόλου του κράτους επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ασήμαντος σε σχέση με τα αποτελέσματα της δικής μας πολιτικής».

Παράλληλα εξάγγειλε τους «άμεσους στόχους της κυβέρνησης», δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις «των δυο αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΒ και ΕΛΒΟ, οι μετοχοποιήσεις της Αγροτικής Τράπεζας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς και των οργανισμών λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης». Από την ομιλία του Γιάννου Παπαντωνίου δεν έλειψαν και οι προεκλογικού τύπου πολιτικές αναφορές, αφού μίλησε για «βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων που προσεγγίζουν πια τα επίπεδα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών» για «κοινωνική πολιτική που δε θα ασκείται με ακάλυπτες επιταγές», καταλήγοντας στο ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή».

Στρατηγικό ξεπούλημα

Απαραίτητο συμπλήρωμα στην ομιλία του Γιάννου Παπαντωνίου αποτέλεσε η παρέμβαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσου Μαντέλη, ο οποίος ανακοίνωσε την εφαρμογή προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μέσω «στρατηγικών συμμαχιών» για τις εποπτευόμενες από το υπουργείο του Δημόσιες Επιχειρήσεις. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είναι έτοιμες και προχωρούν στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών για να προσελκύσουν επενδύσεις και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Η ένταξή τους σε συμμαχίες θα τις ενδυναμώσει και θα δώσει τη δυνατότητα να βάλουν πλώρη για το χρηματιστήριο». Ειδικά για την «Ολυμπιακή» σημείωσε ότι θα προωθηθεί η συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο της «Μπρίτις Αιργουέις», ενώ για τη θυγατρική της «Γαλιλαίος», επισήμανε πως θα διατεθεί εντός του έτους ποσοστό 7-10% με τη μορφή ιδιωτικής τοποθέτησης venture capital (συμμετοχή περισσοτέρων από μιας εταιριών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ