Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελλείψεις στην πρόληψη των πυρκαγιών

Τις σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών ανέδειξε έρευνα της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος που παρουσιάστηκε προχτές κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου τακτικού συνεδρίου των πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προκύπτει ότι: δεν υπήρξε γνώση για την ύπαρξη σχεδίων εκκένωσης κατοικημένων περιοχών, πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων.

Το 22% του συνόλου των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΑΠΣ (ερωτηματολόγιο), λοιπόν, επισήμαναν πως τα 4.000 κενά στην οργανική δύναμη του Σώματος, επηρέασαν πάρα πολύ την αποτελεσματικότητά της, ενώ τα οχήματα, τα μέσα και ο ατομικός εξοπλισμός κρίνεται πως δεν είναι κατάλληλα ή επαρκή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ως σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια κατάσβεσης είναι: οι μη προσπελάσιμοι οδοί για τα οχήματα, η απουσία αντιπυρικών ζωνών, η απουσία Τοπικών Αρχών για καθοδήγηση και η έλλειψη συντονισμού από τους υπευθύνους.

Παράλληλα, επιρρίπτουν ευθύνες σε φορείς που δραστηριοποιούνται μέσα ή κοντά στα δάση (ΔΕΗ, ΟΣΕ) που λαμβάνουν ελάχιστα μέτρα πρόληψης. Ακόμα, αναφέρουν ότι «δεν υπήρχε γνώση», από τους αξιωματικούς, για την ύπαρξη σχεδίων εκκένωσης κατοικημένων περιοχών, τα οποία όπου και αν υπήρχαν, εφαρμόστηκαν σε «μικρό βαθμό» και «χωρίς αποτελεσματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ