Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κλοιός ασφυξίας για μετανάστες και πρόσφυγες
  • Σε πλήρη εφαρμογή οι ντιρεκτίβες της ΕΕ, που μετατρέπουν τη χώρα σε απροσπέλαστο φρούριο
  • Προκλητικός ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Απ. Ανδρεουλάκος, που έκανε λόγο για «δασκαλεμένους μετανάστες», που «σκίζουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα»

Κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, ζουν οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας (φωτ. από καταυλισμό μεταναστών στη Χαλκίδα)
Κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, ζουν οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας (φωτ. από καταυλισμό μεταναστών στη Χαλκίδα)
Από τις 25.113 αιτήσεις πολιτικού ασύλου προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, το 2007, μόνον για τις 140 (ποσοστό 0,56%) έγινε δεκτή η χορήγηση προσφυγικής ιδιότητας! Την ίδια χρονιά, συνελήφθησαν συνολικά στα σύνορα της χώρας 112.000 μετανάστες, ενώ αποφασίστηκαν 57.000 απελάσεις μεταναστών, από τις οποίες υλοποιήθηκαν οι 17.000, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε «εκκρεμότητα», με αποτέλεσμα οι μετανάστες να υπόκεινται σε μια διαρκή κατάσταση διωγμού.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, προέκυψαν από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και προέρχονται από το υφυπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αναδεικνύουν, δε, πως για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες υπάρχει στη χώρα μας ένας ασφυκτικός κλοιός, κατ' εφαρμογή των ντιρεκτίβων της ΕΕ.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και τις καταγεγραμμένες θέσεις της κυβέρνησης, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είχε πει ότι «η Ελλάδα δε χωρά άλλους παράνομους μετανάστες». Και, φυσικά, σε αυτό συνηγορούν και οι απόψεις, που κατά καιρούς έχουν ακουστεί, όπως αυτή του σημερινού δημάρχου Αθήνας και πρώην υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ, Νικ. Κακλαμάνη, ότι οι μετανάστες αποτελούν «βόμβα που κάποτε θα σκάσει»!

Στη χτεσινή συνέντευξη, μίλησαν οι Απ. Ανδρεουλάκος γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γ. Παπαγεωργίου υφυπουργός Υγείας. Και κυριάρχησαν οι γενικολογίες περί «ανθρωπιάς».

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, περί «εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής», που κύρια στρατηγική έχει το «σεβασμό της ιδιότητας του πρόσφυγα». Αναφέρθηκε ακόμα στις «δράσεις» του υπουργείου για το θέμα χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την περίπτωση της Αρτας όπου εμβολιάστηκαν «όλοι σα νόμιμοι»! Ωστόσο, δεν είπε κουβέντα για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής κάτω από τις οποίες «ζουν» οι μετανάστες στην Πάτρα. Τίποτα δεν είπε και για την κατάσταση στην Εύβοια.

Προκλητικότατος, όμως, ήταν και ο Αθ. Ανδρεουλάκος, ο οποίος είπε ότι γίνεται «ξεκαθάρισμα προσφύγων και μη προσφύγων». Οτι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ξεχωρίζουν την «ήρα απ' το στάρι» - δηλαδή τους πρόσφυγες απ' τους οικονομικούς μετανάστες! Οτι οι μετανάστες είναι ...«δασκαλεμένοι» και «σκίζουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για να θεωρηθούν πρόσφυγες». Οσον αφορά τους βασανισμούς και τις κακοποιήσεις, είπε ότι «αν μέσα στο σύνολο συμβαίνει κάτι μη σύννομο, τότε το εξετάζουμε».

Τέλος, μίλησαν ο Γ. Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στη χώρα μας, ο οποίος και αναφέρθηκε σε εφτά προτάσεις - δράσεις της ΥΑ, που αφορούν στην προστασία των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ