Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτός του Ποινικού Κώδικα τα πταίσματα

Τα πταίσματα θα αντιμετωπίζονται με διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα, αφαίρεση άδειας λειτουργίας κλπ) και δε θα καταλήγουν στα δικαστήρια. Με την άποψη αυτή, να βρεθούν δηλαδή εκτός του Ποινικού Κώδικα τα πταίσματα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, συμφωνούν οι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις, καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το θέμα απασχόλησε και την ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Ηδη μια επιτροπή μελετά το ζήτημα και θα επιλέξει ποια πταίσματα θα φύγουν από τα ποινικά δικαστήρια. Για πολλά πταίσματα θα προσδιοριστεί ως ποινή ένα «τσουχτερό πρόστιμο» μέσα από διοικητικές διαδικασίες.

Κατά την προχτεσινή συνέλευση της ΕΔΕ για άλλη μια φορά οι δικαστικοί λειτουργοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο αριθμό των εκκρεμών δικών. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε ότι στο Εφετείο εκκρεμούν 20.057 δίκες και υπάρχει κίνδυνος γενικότερου φαινομένου παραγραφών, καθώς προσδιορίζονται δίκες ακόμη και για το Νοέμβρη του 2002!

Πιο σοβαρό το πρόβλημα είναι σε επαρχιακά δικαστήρια και, όπως καταγγέλθηκε στη συνέλευση, πολλά από αυτά λειτουργούν σαν «κέντρα διερχόμενων δικαστών», που απουσιάζουν συχνά και τα δικαστήρια έχουν καταλήξει να είναι ανενεργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ