Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Χαλίφης στη θέση του xαλίφη» ο Ντ'Αλέμα
ΡΩΜΗ.-

Το είπε και το έκανε. Προκειμένου ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα να αποφύγει την τρικλοποδιά που του έθεταν κάποιοι από τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται, πραγματοποίησε αυτό που είχε αφήσει να αιωρείται ως απειλή και την Κυριακή μετέβη στο Κιρινάλειο Μέγαρο όπου υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, σηματοδοτώντας έτσι την κατάρρευση της 56ης ιταλικής κυβέρνησης μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξάλλου η κίνηση αυτή αναμενόταν και μάλιστα ακόμη και ο χρόνος ήταν προκαθορισμένος καθώς μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου είχε ζητήσει σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου όπου και θα ανακοίνωνε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Πάντως ο Τσιάμπι φαίνεται αποφασισμένος να λήξει το θέμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται και «σήκωσε αμέσως τα μανίκια» αρχίζοντας από χτες το βράδυ διαβουλεύσεις με πολιτικούς παράγοντες, πρώην Προέδρους και πολιτικά κόμματα για να δει αν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση για μια νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Τσιάμπι ζήτησε από τον ντ' Αλέμα να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να χειριστεί θέματα ρουτίνας μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Επί της ουσίας η βιάση του Τσιάμπι έχει βάση καθώς αναμένεται ότι ο Τσιάμπι θα ζητήσει από τον ντ' Αλέμα να σχηματίσει αμέσως την 57η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ακόμη και ο ίδιος ο Ντ' Αλέμα θεωρεί και μάλλον έχει σιγουρέψει ότι μπορεί να επιτύχει τη σύνθεση μίας νέας κυβέρνησης χωρίς τους «ταραξίες», με τον ίδιο φυσικά επικεφαλής και πρωθυπουργό. Γι' αυτό και η κίνηση της παραίτησης. Εκτός αυτών σχεδόν αμέσως επτά κόμματα του απερχόμενου συνασπισμού της κεντρο-αριστεράς ζήτησαν να αναλάβει και πάλι το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, όπως έγινε γνωστό χτες κατά το τέλος μιας διάσκεψης των πολιτικών αυτών σχηματισμών.

Οι «Δημοκράτες της Αριστεράς» (DS-το κόμμα του ντ' Αλέμα), οι Δημοκρατικοί (του Ρομάνο Πρόντι), το Ppi και το UDEUR (χριστιανοδημοκράτες) και RI (του Λαμπέρτο Ντίνι), οι Πράσινοι και το Pdci (Ιταλοί κομμουνιστές), αποφάσισαν επίσης να στείλουν μια κοινή αντιπροσωπεία τους στο προεδρικό μέγαρο στο Κιρινάλειο.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φραντζέσκο Κοσίγκα, οι σοσιαλιστές του Ενρίκο Μποσέλι και οι ρεπουμπλικάνοι του Λα Μάλφα που συνέστησαν την ομάδα το «Το τριφύλλι? και συγκεντρώνουν 18 βουλευτές. Αν κατά την ψηφοφορία καταψηφίσουν την κυβέρνηση αυτή δε θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού επί συνόλου 630 βουλευτών ο Ντ' Αλέμα θα συγκεντρώσει 315 ψήφους.

Ομως Κοσίγκα - Μποσέλι και Λα Μάλφα δεν είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους φοβούμενοι ότι θα χρεωθούν την πτώση της κυβέρνησης. Ετσι αφήνουν ακόμη αρκετές ελπίδες και θα κινηθούν ανάλογα με τη στάση του Ντ' Αλέμα, προσφέροντας αποχή ή εξωτερική υποστήριξη. Αλλά η τελική τους στάση θα καθοριστεί τις προσεχείς ώρες και θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργή για τη γερμανική παρέμβαση (2000-02-19 00:00:00.0)
Ανύπαρκτα πράγματα (2000-01-12 00:00:00.0)
Σε αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση (1999-12-23 00:00:00.0)
Οριστική διευθέτηση της κρίσης (1999-01-22 00:00:00.0)
"Ναυάγιο" του Πρόντι, "πάσα" στον Ντ' Αλέμα (1998-10-16 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής (1997-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ