Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Οι νίκες είναι συνδεδεμένες με τη συνεργασία

Ομιλία του Σ. Αχμάντι, εκπροσώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κουρδιστάν - Ιράκ

 

Στην αρχή θα ήθελα να σας εκφράσω τους θερμούς χαιρετισμούς της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κουρδιστάν - Ιράκ μαζί με τις ευχές μας για επιτυχία της συνάντησης αυτής. Απευθύνουμε θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς στους φίλους συντρόφους στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη σημαντική αυτή συνάντηση, αλλά και για τις πρωτοβουλίες τους γενικά.

Αγαπητοί σύντροφοι, οι συμμαχίες θεωρούνται μια απαραίτητη ανάγκη στους αγώνες των λαών, γιατί βοηθούν στην εδραίωση των επαναστατικών δεσμών που συνδέουν τις μάζες των λαών και για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, στις διάφορες φάσεις του ταξικού και εθνικού αγώνα.

Και παρά τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού και του κάθε κόμματος, υπάρχει μία άμεση σχέση μεταξύ των εθνικών και διεθνιστικών συμμαχιών, με βάση τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους και τις κοινές ευθύνες προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.

Τα κομμουνιστικά και τα εργατικά κόμματα έχουν τεράστια πείρα συμμαχιών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό, οι δυνάμεις της αντίδρασης προσπαθούν να περιορίσουν το ρόλο των κομμουνιστών και να τους αποκλείσουν από τις συμμαχίες αυτές.

Ιδιαίτερα δε, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αμφισβητούν το πατριωτισμό των κομμουνιστών και των αριστερών δυνάμεων γενικότερα, που σηκώνουν ψηλά το σύνθημα της διεθνούς αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα των λαών που αντιμετωπίζει γενικά η ανθρωπότητα σήμερα.

Ψευδολογούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μιλώντας για αντιθέσεις μεταξύ των εθνικών και των διεθνιστικών σκοπών. Ο σύντροφος Φαντ, ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ, απάντησε στις ψευδολογίες αυτές, λέγοντας ότι όταν έγινα κομμουνιστής αισθάνθηκα μεγαλύτερη αγάπη απέναντι στην πατρίδα μου. Αυτό είναι ένα σύνθημα που το επαναλαμβάνουν σήμερα, όχι μόνο οι κομμουνιστές, αλλά πολλά αστικά κόμματα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ ήταν και εξακολουθεί να είναι και εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν είμαστε τμήμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε λοιπόν, για τη συσπείρωση των δυνάμεων, των εργατικών δυνάμεων.

Από τότε που ιδρυθήκαμε μέχρι σήμερα, σηκώσαμε ψηλά το σύνθημα «δυνατό κόμμα, δυνατό κίνημα». Ηταν ένα μεγάλο βάρος που σήκωσε το κόμμα μας και στο οποίο ανταποκριθήκαμε με επιτυχία, μεγαλώνοντας και διευρύνοντας την επιρροή του.

Οι αγωνιστικές εμπειρίες του ιρακινού λαού με τις διάφορες εθνότητές του απέδειξαν ότι οι νίκες του λαού μας ήταν πάντοτε συνδεδεμένες άμεσα με το συντονισμό, τη συνεργασία και τις συμμαχίες μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων του Ιράκ. Και, σε αντίθεση, κάθε φορά που ο λαός μας υπέστη ήττες, αυτό είχε άμεση σχέση με την πλήρη απουσία συμμαχιών, συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα.

Για παράδειγμα, η περίπτωση του Μετώπου Εθνικής Ενότητας, που έγινε το 1957 και που γέννησε την επανάσταση του 1958. Επίσης υπάρχει η πείρα του Κουρδικού Μετώπου, που δημιουργήθηκε το 1988 από τα κουρδικά κόμματα και το οποίο ηγήθηκε του αγώνα των μαζών στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και στην εξέγερση του 1991 και η οποία εξέγερση κατάφερε να επιβληθεί στις περισσότερες περιοχές, για να εξασφαλίσουν τη νίκη του λαού. Και οι συμμαχίες πρέπει να βασίζονται σε στέρεες βάσεις.

Στις συμμαχίες αυτές, βεβαίως, παίζουν ρόλο, τόσο εσωγενείς, όσο και εξωγενείς παράγοντες. Με βάση τις αποφάσεις του 2ου Συνεδρίου του Κόμματός μας για την τωρινή φάση του αγώνα μας, την οποία θεωρούμε ως περίοδο εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, για την απαλλαγή από τη δικτατορία και την ίδρυση του ομόσπονδου πολιτικοκοινωνικού κράτους, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ευρέος μετώπου για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Το κόμμα μας, στο πλαίσιο του Κουρδικού Μετώπου, εργάζεται και εργάστηκε συμμετέχοντας στις βουλευτικές εκλογές και ακόμα συμμετείχε και στην κυβέρνηση στις κουρδικές περιοχές που δημιουργήθηκαν το 1992, την οποία κυβέρνηση θεωρούμε σαν ένα μέτωπο, το οποίο συνενώνει όλες τις κουρδικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την επικράτηση ενός δημοκρατικού καθεστώτος, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού ομόσπονδου Ιράκ.

Πιστεύουμε ότι η επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην κουρδική περιοχή του Ιράκ είναι ένα αγωνιστικό καθήκον όλων των προοδευτικών και κομμουνιστών. Αντί να συνεχιστούν οι ενδοκουρδικές διαμάχες και σκοτωμοί, γνωρίζοντας ότι κανένα κόμμα και καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί μέσα στο σημερινό καθεστώς, στο πολύπλοκο καθεστώς του Κουρδιστάν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, να καταφέρει αυτό το στόχο από μόνη της.

Για το λόγο αυτό, το κόμμα μας αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις του, για να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δημοκρατία και για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης. Το κόμμα μας συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες, για την εδραίωση της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων εκείνων που έχουν ιδεολογική συγγένεια και όμοια προγράμματα σε διάφορα θέματα και σε διάφορους τομείς του λαού μας.

Το κόμμα μας συνεργάζεται με κόμματα, με τα οποία έχει πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως, παρά τις διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, όπως τις διαφορές μας με τα ισλαμικά κινήματα, συνεργαζόμαστε για την επίτευξη συγκεκριμένων πολιτικών στόχων, με κριτήριο το κατά πόσο υιοθετούν την εθνική υπόθεση του λαού του Κουρδιστάν και του δημοκρατικού ζητήματος και του πλουραλισμού, ως έμπρακτης πολιτικής έκφρασης.

Από μία άλλη πλευρά, αγωνιζόμαστε με τους φίλους μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ και με την ιρακινή αντιπολίτευση, για να ανατρέψουμε το καθεστώς στη Βαγδάτη και να εγκαθιδρύσουμε ένα πλουραλιστικό δημοκρατικό σύστημα. Και καλούμε για την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 668, το οποίο καλεί την κυβέρνηση, το καθεστώς του Ιράκ να πάψει να καταπιέζει το λαό και να κάνει ελεύθερες εκλογές υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Σ' ό,τι αφορά τώρα την Αριστερά του Κουρδιστάν, την κουρδική Αριστερά, δυστυχώς δεν έχει συμφωνήσει μέχρι τώρα σε ένα κοινό αριστερό πρόγραμμα, όμως το 2ο Συνέδριο του Κόμματός μας παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, σε ένα ελαστικό πρόγραμμα, για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Τέλος, αγαπητοί σύντροφοι, η σημερινή διεθνής συγκυρία μάς αναγκάζει να ψάξουμε για νέες μορφές συνεργασιών και συμμαχιών μεταξύ των κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων, για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής άγριας επίθεσης.

Η συνάντηση αυτή και όλες όσες προηγήθηκαν εδώ, αποτελούν σημαντικά βήματα προς την επίτευξη του στόχου αυτού. Για άλλη μία φορά, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ