Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα δεδομένα

Αθήνα και Λευκωσία  συντονίζονται  προκειμένου να αντιμετωπίσουν  τις απαιτήσεις του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό

Απόλυτο συντονισμό στις κινήσεις τους αναζητούν Αθήνα και Λευκωσία, καθώς το Κυπριακό αρχίζει να τοποθετείται, από την Ουάσιγκτον, σε νέα βάση, όπως φάνηκε από τον τελευταίο γύρω συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στη Ν.Υόρκη. Χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως για την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά στον επόμενο γύρο των συζητήσεων στις 17 Γενάρη στη Γενεύη.

Το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αφορά στο εσωτερικό τους. Για την ακρίβεια, πρέπει να φροντίσουν να «εξοικειωθεί» η κοινή γνώμη σε Αθήνα και Λευκωσία με τη βαθμιαία εξίσωση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν στη Νέα Υόρκη και αποτυπώθηκαν στο ψήφισμα του ΣΑ, το οποίο αναγνωρίζει, με έμμεσο τρόπο, την υπόσταση της τουρκοκυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, από εδώ και στο εξής η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο για να κινείται στο βόρειο τμήμα του νησιού, θα πρέπει να συνομιλεί και να συμφωνεί με την τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση».

Στις δηλώσεις τους ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Κασουλίδης απλώς επανέλαβαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του Ελσίνκι που, σύμφωνα με την εκτίμησή τους εξυπηρετεί τους στόχους της ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό.

Η Λευκωσία

Μάλιστα η Λευκωσία, αρχίζει να διαπιστώνει ότι υπάρχουν αμυδρές θετικές ενδείξεις στις απόψεις της τουρκικής πλευράς όπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και πως δεν έχει σχέση η ονομασία της λύσης είτε αυτή λέγεται συνομοσπονδία είτε ομοσπονδία.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως αυτές οι θέσεις δε συνιστούν διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι και τις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν, ο εκπρόσωπος είπε πως δημιουργείται μια δυναμική για το Κυπριακό. Δε φθάνουν μόνο τα καλά ψηφίσματα, είπε ο κ. Παπαπέτρου. Ο Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ακόμη πως ύφεση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ευνοεί και το Κυπριακό.

Σε σχέση με το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα αρχίσουν στις 27 Ιανουαρίου στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος είπε πως θα πραγματοποιηθούν στην ίδια βάση με τον πρώτο κύκλο στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως η ελληνική πλευρά έχει δώσει τη θετική συγκατάθεσή της για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Ολλανδού πρωθυπουργού ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του, όπου συνέδεσε εκ νέου το Κυπριακό με την ένταξη, ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε τις ερμηνείες του κ. Κοχ ως αυθαίρετες. Η αποσύνδεση του Κυπριακού από την ένταξη στην ΕΕ, είπε ο εκπρόσωπος, είναι απόλυτα σαφής στα συμπεράσματα του Ελσίνκι. Η απόφαση της τελευταίας συνόδου, είπε, δεσμεύει και την Ολλανδία και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν ενέργειες από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Το θέμα, ανέφερε, συζητήθηκε στη συνάντηση Παπανδρέου - Κασουλίδη, σήμερα, στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ