Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δύσκολοι καιροί για ... Σοσιαλδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Οι προειδοποιητικές απεργίες που παρέλυσαν τη συγκοινωνία σε δύο κρατίδια και σε 10 μεγάλα αεροδρόμια εκφράζουν μια συνολική δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στη Γερμανία», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Sddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου 24ωρου, «και ήταν μόνο προειδοποιητικές βολές».

Οι απεργίες θα συνεχιστούν, ενώ και οι μηχανοδηγοί ανακοίνωσαν ότι θα μπουν και αυτοί στον «απεργιακό χορό» από τη Δευτέρα, καθώς εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια στην ασκούμενη πολιτική του «μεγάλου συνασπισμού». Τη δυσαρέσκεια αυτή εισπράττουν κατά κύριο λόγο τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), που δείχνουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν στην παρούσα φάση την κρίση του συστήματος. Μεγαλύτερος ο πονοκέφαλος για το SPD, που από την ώρα της εκλογής του νέου Προέδρου Κουρτ Μπεκ, προσπαθεί να σφετεριστεί εκ νέου τη δυσαρέσκεια με την «εξ αριστερών» δημαγωγία, προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία.

Εντούτοις, δύσκολα πείθει. Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση του SPD Εσσης να συνεργαστεί με το Κόμμα της Αριστεράς - Die Linke και το Κόμμα των Πρασίνων έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες τόσο εντός, όσο και εκτός κόμματος, εξαιτίας της προεκλογικής υπόσχεσης να μη συνεργαστεί με το Die Linke, συνεπώς «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας», όπως τονίζουν.

Τα προβλήματα όμως για την ηγεσία του SPD έχουν και συνέχεια. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση του ποσοστού του κόμματος μέσα σε μία μόλις βδομάδα. Δημοσκόπηση του περιοδικού Stern δείχνει ότι μόλις το 24% υποστηρίζει το SPD, μια πτώση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε μια βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ