Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καταδίκη του αντιδραστικού καθεστώτος της Κολομβίας

Από τη μεγάλη διαδήλωση χτες στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, για να τιμηθούν τα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας στην Κολομβία
Από τη μεγάλη διαδήλωση χτες στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, για να τιμηθούν τα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας στην Κολομβία
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λατινική Αμερική μετά τη στρατιωτική επιχείρηση και την επιδρομή της Κολομβίας, με τη στήριξη των ΗΠΑ στο Εκουαδόρ, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) Ραούλ Ρέγιες και άλλων ανταρτών. «Σχετικά ικανοποιημένοι» δήλωσαν πως είναι ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ως προς το ψήφισμα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), όπου καταδικάζεται μεν η επιχείρηση της Κολομβίας στο έδαφος του Ισημερινού (Εκουαδόρ), κάνοντας λόγο για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά όχι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Παράλληλα το Σώμα έδωσε εντολή στον ΓΓ, Μιγκέλ Ινσούλσα, να διεξάγει έρευνα για τα πραγματικά περιστατικά, που θα τα παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Μάρτη.

Ο Ραφαέλ Κορέα, που έφτασε προχτές στη Βενεζουέλα στο πλαίσιο της διπλωματικής περιοδείας του σε χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, με κύριο αντικείμενο την κρίση, τόνισε αναφερόμενος στο ψήφισμα ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται» και ότι «δεν πρόκειται να ησυχάσει» έως ότου η διεθνής κοινότητα καταδικάσει με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την επιχείρηση της Κολομβίας στο έδαφος της χώρας του. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τσάβες κατηγόρησε τον Κολομβιανό ομόλογό του, Αλβαρο Ουρίμπε, ότι δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη στη Νότια Αμερική. «Δε θα του επιτρέψουμε να συνεχίσει να καλλιεργεί την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στη γειτονιά μας», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Κολομβίας συνέχισε την προκλητική στάση της, διαψεύδοντας ουσιαστικά ακόμη και τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ότι είχε πληροφορηθεί για τις προσπάθειες απελευθέρωσης και άλλων αιχμαλώτων και «διέψευσε» ότι επιχείρησε να ακυρώσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Εκουαδόρ και άλλων χωρών για την προώθηση μίας συμφωνίας «ανθρωπιστικής ανταλλαγής».

Μυριόστομο ΟΧΙ στην «κρατική τρομοκρατία» και ΝΑΙ στην ειρήνη

«Σταματήστε τον Ουρίμπε» βροντοφώναξαν διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία της Κολομβίας στο Λονδίνο, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την «παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης ενάντια στο εγκληματικό και τρομοκρατικό κράτος του Ουρίμπε».

«Ουρίμπε δολοφόνε» αντήχησε και στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, ενώ δεκάδες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Κολομβίας, στη Βενεζουέλα, στο Περού, στη Χιλή, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής αλλά και στο Εκουαδόρ. Ειδικά στο Εκουαδόρ εκατοντάδες κοινωνικές, ιθαγενικές και λαϊκές οργανώσεις πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις και έδωσαν το «παρών» δηλώνοντας επίσης έτοιμοι να υπερασπιστούν την ενότητα της χώρας έναντι στην κολομβιανή αλλά και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Τέλος, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», οι FARC απελευθέρωσαν την Τετάρτη ακόμη 4 αιχμαλώτους που τους παρέδωσαν σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού στη δυτική επαρχία Τσοκό. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» οι 4 είναι μέρος από τους 19 τουρίστες που αιχμαλωτίστηκαν τις ανταρτικές δυνάμεις στις 14 Γενάρη και αποτελεί μία ακόμη μονομερή ανθρωπιστική κίνηση των FARC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ