Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Ανάβει το «φιτίλι» για ανεξαρτητοποίηση...

ΜΟΣΧΑ.--

Το παράδειγμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να ακολουθήσει - όπως εξάλλου αναμενόταν - και η Νότια Οσετία, που έχει αποσχιστεί από τη Γεωργία. Συγκεκριμένα η τοπική βουλή ενέκρινε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου αποδεικνύει ότι η επιθυμία των περιφερειών να αποκτήσουν την εθνική τους κυριαρχία θα πρέπει να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Προστίθεται ότι «η περίοδος των 17 ετών της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητά της και μένει μόνο η νομιμοποίηση της εθνικής κυριαρχίας, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ».

Την αντίθεσή της όμως εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο», προσθέτοντας ότι η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου είναι μοναδική. Τα ίδια υποστήριξε και ο αρμόδιος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Χαβιέρ Σολάνα.

Παράλληλα, η Αμπχαζία που επίσης έχει αποσχιστεί από τη Γεωργία αναμένεται να αναζητήσει τη διεθνή αναγνώρισή της ως ανεξάρτητο κράτος, με σημερινή απόφαση της τοπικής βουλής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τοπικής βουλής, Γκουράμ Γκούμπα.

Από τη μεριά της, η Ρωσία ανακοίνωσε χτες την άρση όλων των οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών περιορισμών στις εμπορικές της σχέσεις με την Αμπχαζία, αφού όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να παραμένει προσηλωμένη σε συμφωνία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) της 19ης Γενάρη του 1996.

Πάντως, μετά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να ακολουθήσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, και η Υπερδνειστερία, που αποσχίστηκε από τη Δημοκρατία του Μόλδοβα (Μολδαβία).

  • Στο μεταξύ, στον Καύκασο μετέβη αργά το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Μπράιζα, ο οποίος υποστήριξε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία ότι θα αποκαταστήσουν την εκεχειρία μετά τις πρόσφατες εχθροπραξίες που ξέσπασαν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ