Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Απλώνεται το κύμα διαμαρτυρίας
  • Στα μπλόκα και στους αποκλεισμούς παραμένουν οι Ισπανοί αγρότες, αλιείες και οδηγοί
  • Προειδοποιητική «επανάληψη» κινητοποιήσεων και από τους Γερμανούς
  • Συνεχίζουν Ισραηλινοί, Σουηδοί και Φιλανδοί

Κινητοποίηση αγροτών στην Ισπανία

Associated Press

Κινητοποίηση αγροτών στην Ισπανία
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΟΝΝΗ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Στα οδοφράγματα και στους αποκλεισμούς βρήκε χιλιάδες οδηγούς φορτηγών και ταξί, αγρότες αλλά και αλιείς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο Ισραήλ, η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον κίνδυνο, που αντιπροσωπεύει για την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία η διαρκής άνοδος της τιμής των καυσίμων. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε Ισπανία, Φιλανδία, Ισραήλ, αλλά και Γερμανία, στη Σουηδία έχει αρχίσει διάλογος με την κυβέρνηση, ενώ σε έναν εφιάλτη δημοτικότητας έχει βυθιστεί η κυβέρνηση Μπλερ, που βλέπει την αδιαλλαξία της, κατά τη διάρκεια των τελευταίων κινητοποιήσεων, να της στοιχίζει τη συμπάθεια του βρετανικού λαού με εντυπωσιακή πτώση των μονάδων.

Σε προσωρινή άρση του αποκλεισμού του λιμανιού της Βαρκελώνης προχώρησαν, χτες, οι Ισπανοί αλιείς, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της Εθνικής Πλατφόρμας Καταναλωτών Καυσίμων (στην οποία συμμετέχουν αλιείς, αγρότες και οδηγοί φορτηγών) με την κυβέρνηση. Σε κλοιό, όμως, παραμένουν τα λιμάνια της Ουέλβα αλλά και της πόλης Κατελιόν, βορείως της Βαλένθια, όπου και δεν κατάφερε να εκφορτώσει πετρέλαιο δεξαμενόπλοιο της BP. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα μπλόκα και τα οδοφράγματα των αγροτών και των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι, προς το παρόν, έχουν αποφύγει τους αποκλεισμούς των διυλιστηρίων. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Ενωση Αγροτών, μπλόκα έχουν στηθεί σε 34 ισπανικές επαρχίες με τα μεγαλύτερα στις πόλεις Καρθαγένι, Εσκομπρέρας, Ρότα, Λερίνα, στην περιοχή της Σεβίλλης και στη Σαραγόσα.

Χάος προκλήθηκε και στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου χτες δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα «παρέλασαν» με τη συνοδεία της αστυνομίας στους κεντρικούς δρόμους, και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν οι αγρότες στη Βαγιαδολίδ και στη Σαλαμάνκα, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, τουλάχιστον, ένας διαδηλωτής.

Συνεχίζουν σε Ισραήλ, Φιλανδία, Γερμανία, Σουηδία

Την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, αλλά και στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στο Τελ Αβίβ επανέλαβαν, χτες, οι οδηγοί φορτηγών, που είχαν και τη συμπαράσταση των αυτοκινητιστών ταξί, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με 2ωρη στάση εργασίας. Οι οδηγοί φορτηγών τονίζουν ότι τα καύσιμα έχουν φθάσει το 30% των συνολικών εξόδων τους ετησίως. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι οι τιμές των καυσίμων στο Ισραήλ είναι χαμηλότερες από την Ευρώπη και απείλησε ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην παρεμποδιστεί περαιτέρω η κυκλοφορία».

Στους δρόμους, όμως, βρέθηκαν, χτες, και πάλι και οι Γερμανοί οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι φαίνεται να χάνουν την υπομονή τους, αναμένοντας την «εναλλακτική πρόταση ελαφρύνσεων», που διατείνεται ότι ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση. Οδηγοί και αγρότες έστησαν, χτες, οδοφράγματα στην περίμετρο του Αμβούργου και στης Φρανκφούρτης, ενώ στο κέντρο των πόλεων εφάρμοσαν, για αρκετές ώρες, τη γνωστή «επιχείρηση - σαλιγκάρι». Σε εξέταση των κυβερνητικών προτάσεων προχώρησαν, χτες το απόγευμα, με συνελεύσεις ανά περιοχή και οι Φιλανδοί οδηγοί, οι οποίοι, όμως, δεν ήραν τους αποκλεισμούς τους. Η φινλανδική κυβέρνηση πρότεινε, αντί για τη φορολογία στα καύσιμα, να μειώσει το φόρο μετακίνησης στους αυτοκινητόδρομους.

Την κυβερνητική αντίδραση αναμένουν και οι Σουηδοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι, χτες, ήραν προσωρινώς τα μπλόκα τους σε μια «κίνηση καλής θέλησης» προς τον πρωθυπουργό Γκέραν Πέρσον, ο οποίος δεσμεύτηκε να θέσει το αίτημά τους στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης της συζήτησης στη Βουλή, που άνοιγε, μετά το καλοκαίρι, χτες για πρώτη ημέρα. Παρ' όλα αυτά, τα αυτοκίνητα και τα αγροτικά οχήματα βρίσκονται σε επιφυλακή στην περίμετρο της Στοκχόλμης, του Γκέτεμποργκ και του Μαλμόε.

«Βυθίζεται» η κυβέρνηση Μπλερ

Αντιμέτωπος με βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια βρίσκεται, όπως φαίνεται, ο Βρετανός πρωθυπουργός, του οποίου η δημοτικότητα κατακρημνίστηκε, όπως αποδεικνύεται και από νέα δημοσκόπηση, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τα καύσιμα, που έληξαν με προθεσμία διαλόγου 60 ημερών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χτες, η εφημερίδα «Guardian» μόνο τον τελευταίο μήνα η δημοτικότητα των Εργατικών μειώθηκε κατά 10 μονάδες, φθάνοντας το 34% έναντι του 38% που συγκεντρώνουν, τώρα, οι Τόρρις.

Τη μεγαλύτερη ωφέλεια από την πτώση των Εργατικών φαίνεται ότι εξασφαλίζουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι εμφανίζονται να φτάνουν το 22%, δηλαδή 5 μονάδες περισσότερο από ό,τι τον Ιούλη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 63% των Βρετανών εκτιμά ότι ευθύνεται εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση Μπλερ για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Επίσης, μόλις το 29% δηλώνει ικανοποιημένο από τον Τόνι Μπλερ, ενώ τον Ιούλη το ποσοστό αυτό άγγιζε το 63%. Οπως σχολίαζε ειρωνικά η «Guardian» είναι η χαμηλότερη δημοτικότητα ηγέτη του Εργατικού Κόμματος σε όλα τα χρονικά ακόμη και από αυτήν του Νιλ Κίνοκ, τον Μάρτη του 1989!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ