Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αβεβαιότητα και ανησυχίες για πραξικόπημα

Στρατιώτες φρουρούν δημόσιο κτίριο

Associated Press

Στρατιώτες φρουρούν δημόσιο κτίριο
ΛΙΜΑ.-

Σύγχυση, αβεβαιότητα, φόβος, έκδηλη ανησυχία. Μερικά μόνο από την παλέτα των συναισθημάτων που κυριαρχούν στη χώρα μετά την αιφνίδια παραίτηση του Αλβέρτο Φουτζιμόρι και της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Εκκρεμότητες άμεσης επίλυσης: Ο ακριβής χρόνος της διεξαγωγής των γενικών εκλογών αιωρείται, φημολογίες ακολουθούν τη σύλληψη του πρώην αρχηγού της διαβόητης SIN, Βλαδιμίρο Μοντεσίνος που φέρεται «αγνοούμενος», αλλά και εμφάνιση στρατιωτικών στους δρόμους της πρωτεύουσας Λίμα...

Οι πιέσεις για μία πολύ γοργή αποχώρηση του Φουτζιμόρι απέδωσαν εν μέρει. Ενδεχόμενη ημερομηνία για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στο Περού ο ερχόμενος Μάρτης, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας - τοπική ώρα - ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Αλβέρτο Μπουσταμάντε. Ο υπουργός πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να οργανωθούν εκείνην τη χρονική στιγμή οι νέες εκλογές, που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αλβέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Ωστόσο το μείζον συνταγματικό και θεσμικό κώλυμα που προκύπτει είναι ότι η οργάνωση των εκλογών σκοντάφτει σε ένα εμπόδιο, καθώς ο αρχηγός του κράτους δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει το Κογκρέσο των αντιπροσώπων, παρά μόνον μετά από την κατάθεση δύο διαδοχικών προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησής του. Ειδικοί θεωρούν ότι αυτό το θεσμικό αδιέξοδο θα κάνει αδύνατη τη διοργάνωση των εκλογών νωρίτερα από πέντε μήνες.

Εκτός των άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε πως έχει συλληφθεί ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Βλαδιμίρο Μοντεσίνος, όπως είχε ανακοινώσει πρωτύτερα η ίδια η αδελφή του. Πάντως πληροφορίες από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι συνελήφθη χωρίς εισαγγελικό ένταλμα από στρατιωτικούς και κρατείται στην έδρα των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η αδελφή του συλληφθέντος ξεκίνησε νόμιμη διαδικασία κατά της σύλληψης του Μοντεσίνος.

Οι στρατιωτικοί παρά πόδας;

Ο Μοντεσίνος προς τον παρόν είναι «άφαντος»... ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου διαφθοράς που οδήγησε τον Φουτζιμόρι σε παραίτηση - και που ονομάζεται από τους αντιπάλους του ο «Ρασπούτιν του Περού» - αγνοείται... όχι ασυνήθης πρακτική για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου σημαντικά πρόσωπα, που όμως πάντα κινούνται πίσω από τις κουίντες, ξαφνικά «εξαφανίζονται»!

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι... Κάτι που παραδέχτηκε και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τελευταίες εκλογές Αλεχάντρο Τολάδο, που μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ μπροστά σε περίπου 10.000 οπαδούς του στην κεντρική πλατεία της Λίμα, έκανε έκκληση για γρήγορο σχηματισμό επιχειρησιακής κυβέρνησης για να αποφευχθεί ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας.

Επίσης, εγκαταλείποντας τον αρχικό του ενθουσιασμό ο Τολάδο εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN τη δυσπιστία του για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι «η κρίση είναι πολύ βαθιά και όλα μπορούν να συμβούν τώρα. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών SΙΝ (που διαλύθηκαν το Σάββατο από τον Πρόεδρο Αλβέρτο Φουτζιμόρι) Βλαδιμίρο Μοντεσίνος βρίσκεται εξάλλου πάντοτε στην έδρα της SΙΝ». Ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι «στρατιωτικοί έχουν συγκεντρωθεί στα επιτελεία και δε χωρά αμφιβολία ότι θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στις ώρες και τις ημέρες που έρχονται. Ομως δεν πιστεύω πως συμφωνούν, αν και δεν έχω επαφές με στρατιωτικούς υπευθύνους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ