Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Αργυρόπουλος
Γιάννης Αργυρόπουλος
Φωτ.

Στη μνήμη του ατσάλινου αγωνιστή ναυτεργάτη ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Βασίλας προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ναυτεργατών, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Λίγα λόγια ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό Φίλια Καλαβρύτων και έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ:

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (φωτογραφία) γεννήθηκε το 1909. Τριατατικός. Νωρίς εντάχθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στη βασιλομεταξική δικτατορία, βρέθηκε στην Ακροναυπλία. Το φθινόπωρο του 1941 αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο χωριό του. Μαζί με άλλα στελέχη του Κόμματος της περιοχής άρχισαν τη συγκρότηση κομματικών και ΕΑΜικών οργανώσεων. Γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχος της περιοχής. Το καλοκαίρι του 1943 ανέλαβε τη συγκρότηση και διοίκηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ και αργότερα τη δημιουργία της Λαϊκής Πολιτοφυλακής και της ΟΠΛΑ στην περιοχή.

Διοικητής της λαϊκής Πολιτοφυλακής στην Πάτρα, μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Γλίτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα γιατί το 1949 σταμάτησαν οι εκτελέσεις. Ως διοικητής της Πολιτοφυλακής, αλλά και ως στέλεχος, στις φυλακές με το προσωπικό παράδειγμά του, δίδαξε κομματικότητα, πίστη, συνέπεια και αυταπάρνηση.

Από τα βασανιστήρια και τις στερήσεις κλονίστηκε σοβαρά η υγεία του και πέθανε την άνοιξη του 1955.

Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Αργυροπούλου - ΓΛΟΓΟΒΙΤΗ, αδελφή του Γιάννη, στέλεχος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Κατοχή και η κόρη της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΛΟΓΟΒΙΤΗ στέλεχος της ΕΠΟΝ πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες και στο ΔΣ στη βόρεια Πελοπόννησο. Τον Φλεβάρη 1949 με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού, πιάστηκαν, παραπέμφθηκαν στο έκτακτο Στρατοδικείο της Πάτρας και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Με περηφάνια αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τη θανατική ποινή με την υπογραφή - έστω απλής - «δήλωσης μετάνοιας».

Μήτσος Αναστόπουλος
Μήτσος Αναστόπουλος
Στις 20 Μάη 1949 οδηγήθηκαν στον τόπο εκτελέσεων, στο γηροκομείο της Πάτρας. Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, με το μέτωπο ψηλά βροντοφώναξαν «Ζήτω το ΚΚΕ» και αγκαλιασμένες «έπεσαν», μάνα και κόρη, σε ηλικία 45 και 22 χρόνων.

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Ντάλας),(φωτογραφία) εξάδελφος του Γιάννη Αργυρόπουλου, γεννήθηκε το 1924. Μαθητής Γυμνασίου στα Μαζέικα, μυήθηκε στις κομμουνιστικές ιδέες. Αναδείχτηκε σε στέλεχος της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Την άνοιξη του 1944 εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, στο Λόχο Διοίκησης του 6ου Συντάγματος. Ελαβε μέρος σε μάχες στην Αργολιδοκορινθία, καθώς και στην Αθήνα τον Δεκέμβρη 1944.

Μετά τη Βάρκιζα, πιάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τον Μάη του 1948, στην Ακροναυπλία, όπου κρατούνταν οι εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, δέχτηκαν ένοπλη επίθεση από τους χωροφύλακες της φρουράς, οι οποίοι άνοιξαν «πυρ» μέσα στους θαλάμους. Ο απολογισμός ήταν: Δύο νεκροί και τραυματίες αγωνιστές. Ο Μήτσος Ντάλας ήταν ο ένας από τους δύο νεκρούς. Στην προσπάθειά του να καλύψει συντρόφους του, δέχτηκε ριπή αυτόματου στο κεφάλι.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1895. Νωρίς ήρθε σε επαφή με τις αριστερές ιδέες και έγινε πρωτοπόρος αγωνιστής για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση. Πιάστηκε και εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στην Εθνική Αντίστασης. Το 1943 - 44 ήταν φρούραρχος και πρόεδρος του Λαϊκού Δικαστηρίου. Στον Εμφύλιο, βοήθησε τα τμήματα του ΔΣ στη βόρεια Πελοπόννησο, κυρίως στην Επιμελητεία. Τον Φλεβάρη 1949 πιάστηκε από στρατιώτες του Τσακαλώτου και δολοφονήθηκε, μαζί με άλλους αγωνιστές έξω από το Νεκροταφείο της Βλαχέρνας (Μεζενίκου).

Ο ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΝΤΗΡΗΣ, παλιός αριστερός, υποστήριζε με σθένος τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες. Στην Κατοχή, αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Στον Εμφύλιο, ήταν το αποκούμπι των μαχητών του ΔΣΕ. Ιδιαίτερα χρήσιμος ήταν με τις πολύτιμες πληροφορίες που τους παρέχει από τη θέση του ΚΑΠΑΠΙΤΗ. Το χειμώνα του 1949 πιάστηκε και βασανίστηκε με πρωτοφανή αγριότητα. Ξεψύχησε πάνω στην καρότσα στρατιωτικού αυτοκινήτου.

Στέλιος Σεβαστάκης
Στέλιος Σεβαστάκης
Στη μνήμη τους προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου» της ΝΑ Αχτίδας 100 ευρώ.

Βασίλης Παπαγιαννακόπουλος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ