Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ετοιμοι για αγώνα

Αύριο Πέμπτη η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, στο φόντο έντονων παραβιάσεων των κατακτήσεών τους

Η πλήρης καταστρατήγηση του ωραρίου λειτουργίας και συναλλαγών των τραπεζών, η μεθοδευμένη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η τρομοκρατία, η μείωση των μισθών και μια σειρά άλλα προβλήματα, μαζί με την αγανάκτηση και την πίεση των τραπεζοϋπαλλήλων για αντίσταση στην ασυδοσία των τραπεζιτών, ανάγκασαν την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου να συμφωνήσει στην κήρυξη 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, ενόψει, μάλιστα, και του Συνεδρίου της ΟΤΟΕ στα μέσα Οκτώβρη.

Σκοπός της πλειοψηφίας είναι αυτή η απεργία να περιοριστεί σε μια μικροενόχληση προς τους τραπεζίτες, ώστε να αρχίσει διάλογος, με τη βοήθεια και της κυβέρνησης. Ο στόχος αυτός διατυπώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Ωστόσο, διαφορετικές διαθέσεις φαίνεται να έχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες. Τα μηνύματα για τη συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ θετικά, καθώς και η διάθεση να χτυπηθεί αγωνιστικά και αποτελεσματικά η ασυδοσία των τραπεζιτών και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, έχοντας υπόψη του την κατάσταση στο κλάδο, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δε διασφάλισε τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά τις συγχωνεύσεις των ελληνικών τραπεζών, παρόλο που η ίδια η ΟΤΟΕ έβαλε πλάτη για να υλοποιηθούν αυτές οι συγχωνεύσεις. Αντίστοιχα χτες, ο πρόεδρός της δήλωσε ότι δεν αρνείται τη μετοχοποίηση και τους στρατηγικούς συμμάχους σε ΕΤΒΑ και Αγροτική, αν και αυτό οδηγεί τις δύο τράπεζες στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο παράνομο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τους τραπεζίτες και στις ανατροπές που έχουν επιβάλει στο ωράριο και τους μισθούς, ενώ κατηγόρησε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη στάση της, καθώς δηλώνει δήθεν αναρμόδια να τοποθετηθεί για τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου.

Για τις επιπτώσεις των συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, η ΕΣΑΚ Τραπεζών είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, καταγγέλλοντας τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, η οποία αναλωνόταν σε συμφωνίες - διαλόγους και ανακοινώσεις, εξαναγκάζοντας σε αγωνιστική αδράνεια τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταξιώνονται ως υπηρέτες των εργοδοτών (2013-05-17 00:00:00.0)
Απεργούν τη Δευτέρα οι τραπεζοϋπάλληλοι (2012-07-27 00:00:00.0)
ΟΛΟΙ με το ΠΑΜΕ στην αυριανή απεργία (2006-02-16 00:00:00.0)
«Ευχές» για τα δικαιώματα των εργαζομένων (2001-11-08 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία παίζει στο κυβερνητικό παιχνίδι (2001-03-21 00:00:00.0)
Βιώνουν σημαντικές ανατροπές (2000-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ