Κυριακή 16 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο τέταρτο τρίμηνο, χάρη στην άνοδο των εξαγωγών, η οποία αντιστάθμισε τον αντίκτυπο της στεγαστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στο Τόκιο, το ιαπωνικό ΑΕΠ διευρύνθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,5%, έναντι προβλέψεων για αύξησή του κατά 2,3%. Τον περασμένο μήνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε κατά 3,7%.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Gazprom» και η ουκρανική «Naftogaz» υπέγραψαν «συμφωνία για την ανάπτυξη των σχέσεών τους στον τομέα του φυσικού αερίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της «Gazprom». Οι δύο εταιρείες επιδίωκαν εδώ και δύο βδομάδες την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών της «Naftogaz» και κυρίως ως προς μια νέα διευθέτηση της διαδικασίας αποστολής του φυσικού αερίου που θα αποκλείει την ύπαρξη μεσαζόντων.

ΟΠΕΚ - ΤΖΙΡΟΣ Η εκρηκτική πορεία της τιμής πετρελαίου αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε ανάλογη τροχιά και τα έσοδα του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) από εξαγωγές, τα οποία, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Ενέργειας (EIA), θα φθάσουν στο επίπεδο των 927 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ εισέπραξαν το 2007 περίπου 676 δισ. δολάρια, 10% περισσότερα σε σχέση με το 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ