Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πυγμή κατά των απεργών
  • Αφησε να αιωρείται η απειλή της επιστράτευσης, ενώ εμφανίστηκε αδιάλλακτος στην ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου
  • «Νομιμοποίησε» την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Eurokinissi

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).--

Σε νέα επίδειξη πυγμής προς τους απεργούς, απειλώντας τους με επιστράτευση προχώρησε ο Κ. Καραμανλής παραμένοντας ταυτόχρονα αδιάλλακτος στην προώθηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Αποδεικνύοντας στην πράξη τη στοχοπροσήλωσή του στη Στρατηγική της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εμφανίστηκε αποφασισμένος να ψηφίσει δίχως αλλαγή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αφησε μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι υπολογίζει τους αγώνες των εργαζομένων και μάλιστα ότι δε θα διστάσει να καταφύγει και στον αυταρχισμό για να τους χτυπήσει.

«Κανείς δε δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης σε βάρος του κοινωνικού συνόλου» δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει στην επίταξη των απεργών, αρνούμενος στη συνέχεια να απαντήσει σ' όλες τις ερωτήσεις που έγιναν για το Ασφαλιστικό.

Νωρίτερα, πάντως, αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής είχε εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των Ταμείων ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις, που υιοθετήσαμε, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας». «Η έμφαση πλέον - συμπλήρωσε - είναι στην επιτάχυνση της υλοποίησης» (σ.σ. των μεταρρυθμίσεων).

Παράλληλα εστίασε στις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση».

Επίθεση και προς τα έξω

Προέκταση της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς τα μέσα ήταν οι θέσεις που πήρε και στα ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδίκησε ενεργότερο ρόλο στο Κόσσοβο, ενώ «νομιμοποίησε» την απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Κόσσοβο από τη σκοπιά «της διασφάλισης της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής προοπτικής» της περιοχής, ενώ αναφορικά με τη στάση στο θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης οι επιφυλάξεις που εξέφρασε ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να βιαστούμε» είπε, συμπληρώνοντας ότι «κύριος γνώμονας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποδέχτηκε ασμένως την αμερικανική παρέμβαση, όπως αυτή εκδηλώθηκε την προηγούμενη μέρα με τη συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Ν. Γκρουέφσκι παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ Β. Νούλαντ.

«Οποιος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος είναι ευπρόσδεκτος» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «ούτε πιέσεις υπάρχουν, ούτε πιέσεις δεχόμαστε». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα αποφάνθηκε ότι η «τριμερής» συνάντηση των Βρυξελλών (Μπακογιάννη - Γκρουέφσκι - Νούλαντ) εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. «Εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας με τέτοιες κινήσεις» (!), υποστήριξε.

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για λύση σύνθετης ονομασίας «έναντι όλων», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ δε θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι «για ψευδεπίγραφες προσεγγίσεις».

Κατά τα λοιπά υπερασπίστηκε την επιλογή των διμερών συνομιλιών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατάργηση της βίζας, ενώ επικρότησε την πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία της Ενωσης για τη Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ