Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ΗΠΑ επιμένουν στο σχέδιό τους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Χωρίς αποτελέσματα, όπως ακριβώς αναμενόταν, ολοκληρώθηκε, χτες το απόγευμα, η πρώτη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων με τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου, απόστρατο στρατηγό Ουίλιαμ Φρέιζερ. Θεωρητικώς, ο Φρέιζερ έχει μεταβεί στην περιοχή, μετά τη σύνοδο στην Αννάπολις, για να «μεσολαβήσει» και να «επιβλέψει» την εφαρμογή του «οδικού χάρτη».

Εντούτοις, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, από τις πολύνεκρες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι την ισραηλινή απόφαση επέκτασης εποικισμού στη Δ. Οχθη, έχουν μειώσει, σημαντικά, την όποια πιθανότητα εξεύρεσης έστω και ενός κοινού παρονομαστή συνέχισης των επαφών. Η παλαιστινιακή πλευρά συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ παρά τις ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις τόσο του Προέδρου Αμπάς όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής, που κατηγόρησαν το Ισραήλ για «εθνοκάθαρση» στην ανατολική Ιερουσαλήμ και για εγκληματικές πράξεις που εξομοιώνονται με «ολοκαύτωμα» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Από την άλλη, η ισραηλινή πλευρά, επίσης, συμμετείχε, αλλά τελευταία στιγμή γνωστοποιήθηκε ότι δε θα παρευρεθεί ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη παλαιστινιακή δυσαρέσκεια. Η συνάντηση έγινε σε μια στιγμή που όλοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται διόλου μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ