Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Η «αλ Κάιντα» ανδρώθηκε μετά την κατοχή

Αποκαλυπτική αμερικανική έκθεση

Οι Αμερικάνοι κατακτητές συμβάλλουν στην εξαθλίωση και μετά μοιράζουν... σοκολάτες στα μικρά παιδιά

Associated Press

Οι Αμερικάνοι κατακτητές συμβάλλουν στην εξαθλίωση και μετά μοιράζουν... σοκολάτες στα μικρά παιδιά
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε καμία σχέση με την «αλ Κάιντα» διαπιστώνει έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, μετά από, όπως σημειώνεται, ενδελεχή εξέταση χιλιάδων εγγράφων που κατασχέθηκαν μετά την εισβολή. Αντίθετα, η «αλ Κάιντα» εδραιώθηκε για τα καλά στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της κατοχής και δε φαίνεται να μπορούν οι αμερικανικές δυνάμεις να την «ξεριζώσουν» οριστικά, εκτιμούν, σύμφωνα με διαρροές, Αμερικανοί αξιωματικοί, διαφόρων βαθμίδων, που κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους στο πλαίσιο σχετικής έρευνας.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Πετρέους, παραδεχόταν σε δηλώσεις του ότι «δεν έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου στο επίπεδο της εθνικής συμφιλίωσης από τις πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ». Ο Πετρέους εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένει ν' αλλάξει αυτή η εκτίμησή του μέχρι τον επόμενο μήνα, οπότε και θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση του Κογκρέσου.

Στο μεταξύ, έγινε χτες στο βόρειο Ιράκ, η κηδεία του Χαλδαίου καθολικού αρχιεπισκόπου της Μοσούλης με τη συμμετοχή πλήθος χριστιανών από όλη τη χώρα. Ο Χαλδαίος Πατριάρχης Εμμανουέλ Ντέλιο ο 3ος, εμφανώς συγκινημένος, κάλεσε όλους τους Ιρακινούς Χριστιανούς να μην υιοθετήσουν τη λογική της εκδίκησης. Τέλος, στη Βαγδάτη, άγνωστοι δολοφόνησαν τον εμπορικό υπεύθυνο της εφημερίδας «αλ Μουατάν», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ που έχουν χάσει τη ζωή τους, από την εισβολή μέχρι σήμερα, στους 233, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 22 είναι ξένοι δημοσιογράφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ