Σάββατο 15 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εγγραφο - ντοκουμέντο για τις τεράστιες ελλείψεις

Οι αρμόδιοι ομολογούν ότι στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Ελλάδας, αυτή των Οινοφύτων - Σχηματαρίου, οι έλεγχοι είναι πλημμελέστατοι και οι εργαζόμενοι εντελώς απροστάτευτοι

Το αποκαλυπτικό έγγραφο προς το ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδας
Το αποκαλυπτικό έγγραφο προς το ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδας
Η συνειδητή εγκατάλειψη των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, που αποτελεί συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πολλαπλασιάζει τους νεκρούς και σακατεμένους από «ατυχήματα» εργάτες, αποτυπώνεται σε έγγραφο που στέλνει προς το ΚΕΠΕΚ Κεντρικής Ελλάδας η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και αφορά στις αυξημένες ανάγκες του Νομού Βοιωτίας.

Η επιστολή εντοπίζει «την ανάγκη συστηματικότερων και συχνότερων ελέγχων των πολλών και μεγάλων επιχειρήσεων Α και Β επικινδυνότητας που λειτουργούν στην περιοχή Σχηματαρίου -Οινοφύτων Ν. Βοιωτίας», αλλά και τις «σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό του αρμόδιου τμήματος ΤΥΕ (σ.σ. Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης) Βοιωτίας στη Λιβαδειά». Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, οι ιθύνοντες προτείνουν ενίσχυση σε προσωπικό του παραπάνω τμήματος και αύξηση των ελέγχων που διενεργούνται «από συνεργεία υπαλλήλων του Τμήματος ΤΥΕ Εύβοιας, με μετακίνηση του προσωπικού του και με τη συνδρομή, όποτε είναι δυνατή, ενός από τους δύο υπαλλήλους του Τμήματος ΤΥΕ Λιβαδειάς»!

Είναι φανερό ότι μπροστά στις αυξημένες ανάγκες και προκειμένου να καλύψουν τρύπες, οι αρμόδιοι ζητούν μετακινήσεις υπαλλήλων από τη μια υπηρεσία στην άλλη, γεγονός που σημαίνει ανακύκλωση των πλημμελών ελέγχων στην περιοχή ευθύνης της κάθε υπηρεσίας. Μάλιστα, η παραπάνω επιστολή έχει ημερομηνία 7/3/08, στάλθηκε δηλαδή 4 μόλις μέρες πριν το τραγικό «ατύχημα» στα Ναυπηγεία Αυλίδος στη Χαλκίδα, όπου λόγω της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας έχασε τη ζωή του ο ηλεκτροσυγκολλητής Θανάσης Σαλής και τραυματίστηκε ο Αλέξανδρος Κατρής, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Επτά επιθεωρητές για εκατοντάδες επιχειρήσεις!

Η ίδια η Εκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2006 (η πιο πρόσφατη που έχει δοθεί στη δημοσιότητα) καταγράφει κενά στις οργανικές θέσεις που φτάνουν το 30%. Ειδικότερα για τις ΤΥΕ σε Εύβοια και Βοιωτία η Εκθεση καταγράφει:

  • Στην Εύβοια υπηρετούν μόλις 7 τεχνικοί επιθεωρητές. Δεν υπάρχει κανένας οδηγός και κανένας υπάλληλος στη Γραμματεία, όπου προβλέπεται από, μόλις, μία οργανική θέση.
  • Στη Βοιωτία υπηρετούν 4 επιθεωρητές και επίσης δεν υπάρχει (ούτε καν προβλέπεται) κανένας για τη θέση του οδηγού και των αναγκών της Γραμματείας. Κι αυτό για μια περιοχή που εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας και περιλαμβάνει εργοστασιακές μονάδες με εκατοντάδες εργαζομένους, όπως η ΕΛΒΑΛ, η ΕΑΒ, κλπ.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ δυσχεραίνουν πολύ το έργο τους. Η εντατικοποίηση, η ανάληψη πολλών καθηκόντων (π.χ. ένας επιθεωρητής μπορεί να είναι και οδηγός και να εκτελεί χρέη γραμματείας, ενώ έχει την ευθύνη για δεκάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες εργαζόμενους, ίσως και παραπάνω), αλλά και η επέκταση των μορφών «ελαστικής απασχόλησης» ακόμα και στους μηχανισμούς που υποτίθεται ότι είναι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας (εκατοντάδες απασχολούνται στο ΣΕΠΕ μέσω προγραμμάτων STAGE), οδηγούν στην πλήρη εγκατάλειψη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στα «νύχια» της εργοδοτικής ασυδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ