Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
OIKONOMIA ΗΠΑ
«Η σοβαρότερη μεταπολεμική κρίση»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Οι ΗΠΑ ελέγχουν την κατάσταση» σπεύδει να καθησυχάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους τασσόμενος υπέρ των κινήσεων της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (FED), που έχουν ως στόχο την αποκατάσταση των αγορών...

Επί ματαίω όμως. Οι ανησυχίες διογκώνονται καθώς αγορές και χρηματιστήρια αναμένουν να ξεσπάσουν νέες θύελλες στις τράπεζες μετά την εξαγορά με παρέμβαση της FED της Bear Sterns από τη JP Morgan με μόλις 2 δολάρια ανά μετοχή. Η FED παραδέχτηκε ότι πήρε «έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποσοβήσει τον κίνδυνο της κατάρρευσης του πέμπτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ».

Η κίνηση της FED ερμηνεύτηκε από πολλούς οικονομικούς αναλυτές ως «δείγμα πολύ βαθιάς κρίσης» που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο από την περίοδο του οικονομικού κραχ τη δεκαετία του '40. Πάντως χτες η FED μείωσε τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 0,25 σε μια ακόμη κίνηση - έκπληξη, ενώ αναλυτές αναμένουν ότι θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού.

Τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που σοβεί στις ΗΠΑ και τις διεθνείς αγορές, «τη σοβαρότερη από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου» υπογράμμισε ο Αλαν Γκρίνσπαν, επικεφαλής της FED από το 1987 μέχρι το 2006, σε άρθρο του στους «Financial Times», προειδοποιώντας ότι «θα αφήσει πίσω της μεγάλο αριθμό θυμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ